ГЕРБ обвини кабинета: Тайно преговарят за нови самолети и ремонтират лагери за бежанци

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ излязоха с декларация “две в едно” срещу служебния кабинет. От партията на Бойко Борисов възроптаха по повод липсата на прозрачност по две важни теми – тайна, по думите им, подготовка на бежански лагери, и тайни разговори за покупката на нови 8 бойни самолета.

В момента тайно се ремонтират лагери за настаняване на бежанци и се подготвят нови терени за това, обвини от името на групата депутатът Христо Гаджев.

“Вчера стана ясно, че ще приемаме бежанци по линия на ЕС и НАТО. Винаги сме били отговорни и солидарни и сме помагали. Именно защото сме били честни и открити, бившият премиер Бойко Борисов договори 160 милиона евро, за да не тежат тези разходи на българския бюджет”, каза Гаджев. Той обаче призова за действия от страна на изпълнителната власт в посока на това да се издействат целеви средства от ЕС, защото натискът върху нашата граница е натиск и върху всички останали държави-членки на ЕС. “За това обаче трябва активна външна политика, която служебното правителство не притежава”, изрази съмнения депутатът от ГЕРБ.

Той обвини още, че правителството на Румен Радев има афинитет за придобиване на самолети на тъмно по повод информацията, че МО е започнало преговори за покупката на още 8 Ф-16.

“Защо това се прави в пълен мрак? Стигна се до абсурда МС да опровергава собствения си министър. Явно Радев е осъзнал всичките си неверни твърдения или има други поети ангажименти”, попита Гаджев.

Темата за придобиване на новите самолети трябва да е публична, както беше при покупката на първите самолети, настоя той, като поиска дебатите да се водят в парламента. “Нека бъдат така добри и да ни запознаят поне в комисията по отбрана какво са свършили”, призова народният представител.

От Министерството на отбраната пък отрекоха информацията, че служебното правителство ще поиска от американската страна проектодоговор за закупуване на още 8 изтребителя F-16 за българските ВВС.

“Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители.” – се казва в съобщение от пресцентъра на Министерството на отбраната. В същото време в писмен отговор до Гаджев след зададен въпрос по темата, служебният министър на отбраната Георги Панайотов е обяснил, че очакваме до 6-8 месеца обвързваща оферта от САЩ за евентуален нов договор за покупката на още 8 изтребителя, което даде повод на депутата от ГЕРБ да обяви за абсурдно опровержението на МО на думите на министъра му 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар