ГЕРБ отчаяно опитват да заглушат комисията за кюлчетата и Мата Хари (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Крупният бизнесмен в земеделието Светослав Илчовски е за втори път в комисията по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова.

Очаква се той да говори за корупционни схеми в сектора и овладяването му от близки до властта фигури. Илчовски твърди и че има  запис, който показва коя е Мата Хари и как са правени снимките в спалнята на премиера в оставка Бойко Борисов. Кюлчетата, заснети в шкафчето на Борисов, са истински и са му подарък за рождения ден от крупни бизнесмени, твърди още Илчовски.

Депутати на ГЕРБ правят отчаяни опити да не се даде думата на Илчовски и бавят изслушването му с процедурни хватки пред препълнена зала. На заседанието прииждат още депутати на Борисов. Въпреки техните опити Илчовски все пак успя да вземе думата. Той не успява да говори, защото постоянно го прекъсват.

„Представил съм на комисията снимки, че ме беше поканил в най-хубави хотел в Монако, за да ме пита дали мога да му помогна да си завиши оборота“, разказа Илчовски. Той обяви, че предоставя и видеоклипче. „Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори всичко. Никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби“, коментира Илчовски. „Купуваш си кухи акции от този човек зад мен за 100 лв., но те струват 50 лв. Години наред съм трупал доказателства срещу вас“, допълни Илчовски.

В момента комисията се опитва да премине  в режим на задаване на въпроси.

„В дневния ред има две точки, които нямат нищо общо с предмета на комисията – проверка на разходите, направени от правителството, дейноста на дружества с държавно участие. Комисията се превръща в трибунал. Още 100 души могат да дойдат да говорят, но това е предизборно политическо шоу“, коментира Дани Каназирева от ГЕРБ. Партията е против както изслушването на Илчовски, така и разглеждането на казуса с препродадения проект за „подпорната стена“ на „Алепу“. От БСП се изказаха против, като изтъкнаха споменати от Илчовски факти за рекет от страна на държавни дружества като „Напоителни системи“, както и злоупотреби от други държавни органи. В правилата, които приехме, гласувахме и възможност за подаване на сигнали от граждани, тук става въпрос за сигнал на гражданин, коментира председателят на комисията Мая Манолова.

От ГЕРБ продължават да настояват точката да не се гледа. „Ясно е за всички, че няма никакви писмени доказателства, има един сигнал. Не може да се връщаме към едни години без съд и прокуратура да четем присъди. Разбирам, че има постъпили сигнали, най-правилно е всеки един сигнал да се насочи към компетентните органи. А не по всеки сигнал да слушаме разкази, чиято достоверност не може да се докаже“, коментира Каназирева. За доказателства настоява и Тома Биков. Според него без документи, каквито от ГЕРБ не са получили, изслушването ще има „публицистичен характер“. Още на предното заседание стана ясно, че представените документи са финансови и бе планирано по тях да се дебатира на закрито заседание, защото касаят пенсионни фондове и листване на компании на борси. Биков настоява документите да се прочетат от всички и разглеждането им да е публично. Маноил Манев от ГЕРБ пък настоя да бъде изслушано и ръководството на фирма „Градус“ АД, която според него е била унищожена на последното заседание на комисията.

Димитър Главчев от ГЕРБ прекъсна разказа, като настоя да се даде думата на представителите на фирма „Градус“. Главчев не млъква въпреки нееднократни подканяния от страна на ръководството на комисията. В залата настана какафония. Опит да вземе думата направи и Иван Ангелов от фирма „Градус“. Мая Манолова призова НСО да дойде в залата да си свърши работата. Депутатите спряха да спазват ред на изказвания и влязоха в диалог помежду си с включени микрофони.

Вижте видеото ТУК

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар