ГЕРБ пак лъжат нагло: Инфлацията е очаквана, няма да има Виденова зима

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Не трябва на инфлацията да се гледа като на внезапна катастрофа, а сравненията с ”Виденовата зима” не са състоятелни, въпреки че предизвикват интереса дори и на тези, които не помнят дните, в които сутрин цените са едни, а вечер са други. Това заяви финансистът и директор на Балканския институт за социална политика Иван Нейков.

Не трябва да гледаме на инфлацията като на внезапна катастрофа, каза още Нейков. Той припомни, че в последните няколко години е имало много ниска инфлация и дори години с дефлация. Гражданите са свикнали с такава тенденция.

Няма как обаче да има едновременно и икономически ръст, и спад на цените. Това е нещо като дървено желязо. Има ли ръст на икономиката, при всички положения и цените растат. „Плюсът си върви с минуса.“

До голям степен с това се обяснява покачването на цените. Има обаче и външни фактори, а инфлацията у нас в голяма степен е влияние именно отвън. Нейков посочи като  пример Германия, където се отчита най-високата инфлация за последните 25 години. „Ние сме изключително тясно свързани с икономиката на Европа, особено с тази на Германия“, обясни Нейков.

Нейков разкритикува неефективното харчене на пари под формата на директни помощи. Като пример той даде добавките към пенсиите, които макар и да имат чисто финансово измерение, не подобряват качеството на живота на пенсионерите. Освен че са раздадени на калпак, без значение кой има и кой няма нужда от тези 50 до 120 лв., Нейков даде пример със социалните услуги в общините. В 150 общини изобщо не се поддържа услуга за топла храна, за което няма обяснение при положение, че населението застарява, преобладават жени вдовици с ниски пенсии, които трудно се грижат за себе си. Няма инфраструктура на социалните услуги, разкритикува Иван Нейков

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар