ГЕРБ пак лъжат нагло: Няма неплатени заплати на пътни строители

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма работници в протестиращите пътностроителни фирми, които не са получавали заплатите си. Това се разбра в началото на срещата между регионалния министър Виолета Комитова и представители на работодателската организация на пътищарите – Браншова камара Пътища, предаде news.bg. Разкрити, „протестиращите” пък отказаха по-нататъшни разговори с Комитова, като искаха диалог само и единствено с премиера Стефан Янев.

„Доколкото разбирам няма работници без заплати. За какво точно е протестът, тъй като разбрахме, че не е заради заплати?“, попита министърът.

Водачите на протеста, двама от които обвиняеми за злоупотреби с държавни средства в огромен размер, получилите 70% аванс и свършили 4% от работата фирми, основно от обръчите на ДПС, се отдадоха на неловка защита: „Камара Пътища не е синдикална организация, а официално признатата работодателска организация и като такива протестираме, за да може държавата да изпълни ангажиментите си към фирмите. Никой от нас не е твърдял, че това е синдикален протест, за да питате получавали ли са заплати работниците“, заяви председателят на камарата Стефан Чайков.
Твърдението му е нелепо, тъй като от миналата седмица работници масово бяха пускани да говорят пред медиите, че не са получавали заплати от месеци и министърът го отбеляза.
След това босовете си признаха, че действително хората са получавали трудовите си възнаграждения, но с цената на това работодателите им да потъват в дългове към банки. А целта на протеста била единствено това държавата да изплати натрупаните задължения от около 1 милиард към бранша.
Това също е лъжа, защото получилата най-много пари фирма – 700 млн. за дружеството Автомагистрали Хемус, управлявано от футболиста Асен Букарев, получава „инхаус” поръчките си от държавната Автомагистрали при 41 души персонал – пъти по-малко от преотдаващата компания на правителството, и достига по-малко от 100 след това – крайно недостатъчни за изпълнение на обема, получена работа и отново в пъти по-малко от наетите по трудов договор служители в държавното ЕАД. Простата истина е, че на обектите работи скандалната Джи Пи, чийто бивш кадър е другият директор на компанията – фаворит на миналата власт.
„Когато подписвахме договорите, те преминаха проверка и бяха кристално чисти и законни. Та те или са напълно незаконни и са били към тази дата, или са законни. Няма друг вариант“, добави Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ, който е обвиняем за сериозни престъпления по пътното строителство.
От правна гледна точка държавата е в правото си, категоричен бе заместник-министърът на правосъдието Иван Дерменждиев, който също присъстваше на срещата. А аргументът – в закона е записано, че изплащането по договори става в рамките на бюджета на АПИ за текущата година. А същият, както нееднократно бе подчертано, е изчерпан още през месец април, като подписаните договори при предишното редовно правителство са на стойност в пъти над него. Тоест, ясно е, че са дадени много повече поръчки, отколкото могат да бъдат платени.

Снимка: БГНЕС

Кирил Пламенов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар