ГЕРБ пое щафетата от ИТН за гражданството на Кирил Петков

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ настоя президентът да отстрани Кирил Петков от поста икономически министър в служебното правителство заради казуса имал ли е Петков двойно гражданство, когато е заел поста.

 

 

Още миналата седмица Петков заяви, че няма казус, тъй като е подал документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър. Не е ясно обаче дали процедурата е приключила, а Петков не разполага с документ. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани.

 

 

Казусът излезе на дневен ред от питане на депутата от “Има такъв народ” Димитър Гърдев до министъра на външните работи Светлин Стоев. ГЕРБ пое щафетата с жалба до Конституционния съд, с която атакуваха указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

 

 

Искаме да се уставни ясно имал ли е двойно гражданство към момента на назначаването служебният икономически министър Кирил Петков, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред сградата на съда.

 

 

“Ако е бил с двойно гражданство към момента на назначаване, това означава, че е нарушена конституцията. Тя ясно казва в чл. 110 във връзка с чл. 65, че хората назначавани за министри трябва да отговарят на условията за народни представители”, каза Даниел Митов.

 

 

“Искаме незабавното отстраняване на министър Кирил Петков. Президентът Радев знаел ли е към момента на подписване на указа за назначаване, че той е имал двойно гражданство. Оказва се, че са готови да потъпчат конституцията. Става въпрос за спазване на законите и конституцията. Това, което искат всички”, коментира още Митов.

 

 

Преди дни стана ясно, че Министерството на външните работи е отправило официално запитване до Канада дали министърът на икономиката Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност. От министерството уточняват, че няма срок, в който трябва да получи отговор от властите в Канада.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар