ГЕРБ поискаха оставката Румен Спецов, Асен Василев го дал на прокуратурата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на призиви за оставката на новия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите, финансовият министър Асен Василев обяви, че е доволен от работата му до момента. Но обяви и че прокуратурата ще се заеме с проверката на казуса с прехвърлената от Румен Спецов фирма.


Румен Спецов няма участие в частни фирми, продал

Става дума за “Гранекс Трейдър”, която натрупва огромни задължения към бюджета малко след като Спецов я продава на малоимотно лице – рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражбa, през април 2016 г. Официалната позиция на Приходната агенция е, че Спецов придобива “Гранекс Трейдър” ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г., като дотогава не е имал дялови участия във фирми. От придобиването на компанията до момента на продажбата ѝ, не е имала задължения към фиска, а натрупаните дългове били отговорност на новия собственик Данаил Николов.

Съмнения се породиха около това, че Румен Спецов е продал фирмата малко преди връчването на ревизионен акт от данъчните. По-рано финансовият министър обяви готовност да се раздели със Спецов, ако проверка установи, че при продажбата ѝ е знаел, че ще се ощети бюджета.

По време на днешната пресконференция за новите икономически стимули в подкрепа на бизнеса, Асен Василев беше попитан какво ще направи след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов загатна, че партията му ще поиска отстраняването на Румен Спецов.

“Най-голямата партия държа доста дълго време като шеф (на НАП) г-жа Галя Димитрова. Видяхме резултатите от нейната работа. Аз съм доволен от резултатите, които г-н Спецов за момента произвежда”, отговори той. Попитан кой ще поеме проверката, след като е ясно, че тя не може да бъде извършена от Приходната агенция, Василев уточни, че ще я извъшри прокуратурата. А за резултатите и сроковете от нея призова медиите да се обръщат към главния прокурор Иван Гешев.

Минути по-късно от ГЕРБ официално поискаха оставката на Румен Спецов. Александър Иванов постави и въпросите, от които идва тяхното искане:

“На 14 май т.г. служебният министър Василев назначава Румен Спецов да ръководи НАП. За него от сайта на НАП става ясно каква е била неговата ангажираност в агенцията. Питаме вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София той (Румен Спецов) е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич. Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9 ал.5 от закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вряно ли е, че е бил собственик и управител на “Гранекс Трейдър” – дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов договор?”.

Очаквайте подробности

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар