ГЕРБ поиска отново църквата да се разграничи от Дионисий – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ внесе писмо в Светия Синод с молба Българската православна църква да се произнесе какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност.

Причината – Дионисий редовно участва в протестите срещу правителството, организирани от майките на деца с увреждания от “Системата ни убива”. Вчера те опънаха черен транспарант пред дома на премиера Бойко Борисов. Въпреки че той не живее на този адрес по време на премиерския си мандат, къщата се използва от семейството на дъщеря му.

Акцията беше посрещната с възмущение от министри и хора, свързани с ГЕРБ. Социалният министър Деница Сачева я определи като “зловещ спектакъл” и “отвратителен акт на агресия спрямо деца”. Вицепремиерът Екатерина Захариева пък заяви, че това е “мутренско поведение” и обвини организацията, че е “символ на задкулисието”.

Днес от ГЕРБ посочват, че от много дълго време се наблюдава “едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник”. “Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин”, коментира Георг Георгиев.

 

Според председателя на МГЕРБ е в интерес на цялото общество да се постави публично ясна разграничителна линия между БПЦ и един рецидивист с множество противоцърковни прояви, съобщиха от партията.

“Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Светият Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения”, каза Драгомир Младенов от МГЕРБ.

Припомняме, че още по време на протестите миналото лято Св. Синод заяви в официална позиция, че Дионисий не е изразител на становищата на църквата. От там посочиха дори, че срещу него има заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар