ГЕРБ понесоха съкрушителен нок-аут, в София и Пловдив остават в глуха опозиция след балотажа… Само паникьосаните медии тръбят победи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващите от ГЕРБ получиха съкрушително кроше, което вероятно ще доведе до падане на правителството до края на годината. Разбира се, придворните медии и социолози, на хранилка при Бойко, опитват да раздуват резултатите и да ги представят като победа, но всъщност става дума за разгром.

В София, която сама по себе си, е способна да събори правителството, разликата е едва 10% в полза на Фандъкова, като вероятно накрая ще е едноцифрена, защото социолозите винаги раздуват предимството на ГЕРБ.

Но дори да допуснем 10%, това е безсмислена преднина, преди втория тур. Защото трети и четвърти заедно общо имат около 25%, и сред тях Фандъкова фенове няма. И Демократична България, и Борис Бонев са твърда опозиция на ГЕРБ. Фандъкова може да разчита евентуално на подкрепа на ВМРО и Волен, които заедно са под 6%. Това е единственият резерв на ГЕРБ.

Още по-важни обаче са резултатите за Общински съвет. Там е ключът.

БСП и Демократична България, взети заедно, ще имат мнозинство. Това означава, че ще определят председателя на съвета. Договорката е съвсем ясна – градската десница ще получи председателя, а вероятно и позицията на главен архитект на София – втория най-важен пост, след кметския. В замяна – ще подкрепят Мая Манолова. Позицията на главен архитект предполага Манолова да победи, и това ще е сериозна мотивация. Ако не победи, остава старият на Фандъкова.

Хипотетична коалиция на градската десница с ГЕРБ е изключена, защото би убила градската десница. Те очевидно са във възход. Взеха 6% на евроизборите и излъчиха евродепутат. Сега пробиват брутално в София. Очевидната им следваща стъпка е пробив на парламентарните избори и влизане в правителството.

Биха били пълни идиоти да жертват този шанс, заради една коалиция в София с ГЕРБ. Който се докосне до ГЕРБ, загива неотменимо. Вижда се и от съдбата на Патриотите, а и от Реформаторите преди това.

Съюзът на БСП с градската десница е изрисуван “като по учебник”, и е логичен както за лидерите, така и за избирателите. А мнозинството в Общинския съвет го подпомага чисто политически.

Съвсем леко по-добро за ГЕРБ, но същото като съдържание, е положението в Пловдив. С 10% преднина и очаквано обединение “Всички срещу ГЕРБ” на втори тур, управляващите ще загубят и втория град. Там опозицията е по-раздробена от в София, но това няма да попречи на избора на кмета.

Пловдив е много интересен и от гледна точка на местния кандидат на ВМРО – Славчо Атанасова. Независимо иде или не на втори тур, това ще е много трудно. Докато на миналите избори – 2 пъти по ред, той без проблем стигаше на 2 тур, и след това губеше с 1-2% – основно изборни машинации на ГЕРБ. Сега е на косъм, и по-скоро отпада. Това ясно показва пораженията за ВМРО от коалицията с ГЕРБ. Възможно е партията да се усети, и да реши да излезе от кабинета – докато все още има останал живец в нея.

Ударът за ВМРО е много голям, заради подвеждащия резултат на Евроизборите, където заради ниската активност, твърдият електорат на националистите създаде илюзия, че са над 8%. Всъщност, вижда се че са доста надолу дори при гласуването за местен вот, който е с активност над Евроизборите. А на парламентарни избори, пред урните ще идат и повече, и реално може Каракачанов да остане под 4%.

Т.е. Пловдив може да донесе нестабилност на коалицията по линия на ВМРО.

Но така или иначе, шансът ГЕРБ да запази София и Пловдив, или дори един от тези 2 града, е нищожен.

Придворните медии и социолози панически внушават грандиозна победа на ГЕРБ. Но това е чиста пропаганда. Всички са наясно, че управлението се разпада и, че Бойко фактически губи местната власт.

А правителство, оградено от опозиционен кмет на София и Президент, и с фактически разпаднал се малък партньор в парламента, няма голяма перспектива.

Очевидно ще се окажат верни прогнозите, че Бойко пада по Нова година, а напролет ще имаме предсрочни избори… А с тях и край на групировката ГЕРБ във властта изобщо…

Добри Божилов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар