ГЕРБ превърнаха политическият ни живот се превърна във виц, смята социологът Живко Георгиев

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всичко в управлението е на автопилот и инерционни движения, но по инерция се върви само надолу.

Това констатира социологът Живко Георгиев.

“Цялата съвкупност от управляващи институции не могат да преместят обществото от точка А до точка В”, изтъкна той пред БНР.

Според него всичко това се е превърнало в трайна характеристика в периода от 2010 г. насам, като т. нар. “политически живот” е точно това, което наблюдаваме – един политически виц, където т. нар. “политици” се занимават не с нещо съществено, а с къде по-удачно, къде по-неудачно представяне на частни интереси като всеобщи.

“Оттам възниква и голямото заболяване на тази политическа система – обвързаността между висшите етажи на политиката и т. нар. “нова бизнес класа”, която без политически чадър е обречена на кратко битие.

И в двете системи – това е трагедията на България – се задейства, ако използвам метафорите на Чарлз Дарвин, не естествен подбор, а негативен подбор. И това е една удобна схема.

И без това ограничените ресурси на държавата да се трансферират от бизнеса в политиката, от политиката да се връщат в бизнеса и едно разширено възпроизводство на просперитет за 4-5% от българското население”, подчерта анализаторът.

Живко Георгиев е започнал да си мисли, че политиците не просто не знаят какво бъдеще искат за България, но и не вярват, че има положително бъдеще за тази страна.

“Затова темата за по-далечните перспективи на страната е тема табу.

Това е големият страх на всички нас. Това кара и толкова много хора да напускат страната – не заради проблемите в настоящето, а заради липса на нормално бъдеще и след като го няма, след като се мисли в краткосрочен времеви хоризонт – най-много до следващите избори, тук и сега, живот изцяло в настоящето, основно занимание на управляващия сегмент, поне от политическата класа, е каквото можем да осребрим от ситуативния си властови статус”, изтъкна той.

Трупащите се проблеми са безброй и няма обществена подсистема, в която дълбинните тенденции да не са негативни, предупреди Живко Георгиев.

“Като започнем от демографската политика, растящото социално и регионално различие, които обричат българското общество да се развива на три скорости (немалка част дори на задна скорост към деградация), трупащите се проблеми с неконкурентоспособността на българската икономика, трупат се проблеми в образованието, в здравеопазването да не говорим, трупат се проблеми на пазара на труда”, обрисува мрачна картина социологът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар