ГЕРБ предизборно си подсигури „бордовици”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Поправка в Закона за публичните предприятия, предложена от управляващата партия, бетонира „своите хора” в бордовете на държавните дружества. Изменението предизвика скандал между ГЕРБ и БСП в НС. Според опозицията пак ще настанявате „бордовици” на партийни хранилки.

Промяната изменя разпоредбата в закона, според която в едногодишен срок от влизането му в сила „съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията му” – иначе казано, провеждат се конкурси за членове на бордовете. Законът беше обнародван на 8 октомври 2019 г. и въпросният едногодишен срок е вече изтекъл. Сега управляващите прокараха удължаването му – направиха го 16-месечен. С други думи, изтичането на новия срок ще съвпадне с края на мандата на тяхното правителство, около март 2021 г.
От БСП обявиха, че с тази промяна ГЕРБ подготвя масовото предизборно навлизане на свои кадри в управителните съвети на публичните предприятия. „Искате между Коледа и Нова година да назначите добре познатите ни стари “бордовици”. В такъв случай, колеги, не се учудвайте на новини, свързани с публичните предприятия, че държавата създаде публично предприятие, което да ремонтира аварийните 400 язовира, две години по-късно няма ремонтирана нито една язовирна стена, и 500-те млн., които гласувахме за това, ги няма. Къде са, явно са откраднати”, гневно се обърна към управляващите червеният депутат Христо Проданов.

От Левицата предложиха срокът да се направи двегодишен, за да има достатъчно време за ресорната Агенция за публичните предприятия и контрол да проведе конкурси, с които да подбере истински професионалисти.
Управляващите обаче безмълвно отхвърлиха идеята им и на второ четене окончателно подкрепиха своята.
Припомняме, че само преди месец от ГЕРБ по спешност измениха и правилата за шефовете на клиники, които вече ще се назначават и освобождават от т. нар. Агенция за публичните предприятия и контрол, а не от министъра на здравеопазването, както беше досега. С това управляващите си осигуриха присъствие в бордовете на държавните болници, а именно те често са източник на корупция – 25% за партията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар