ГЕРБ прехвърля на президента отговорността за състава на ЦИК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващите ще прехвърлят отговорността на президента Румен Радев за казуса с “обрастването” на новата Централна избирателна комисия (ЦИК).

Намерението им е 18-те членове на ЦИК, колкото трябва да бъде съставът на комисията по закон, да бъдат разпределени от партиите, представени в парламента.

Президентът ще трябва да реши дали да даде допълнително по едно място на коалициите Реформаторски блок и “България без цензура”, които също имат право на един член в ЦИК. Управляващите не крият, че целта е да се затрудни процедурата по избор на нов състав на ЦИК и така евроизборите да бъдат проведени от сегашната Комисия, съобщава Дневник.

“Това не е нов казус. Стремим се да действаме в рамките на този кодекс и по никакъв начин да не го променяме. Всяка една промяна виждате, че се използва за ескалация на напрежението, за политическа битки”, коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и уточни, че неговото тълкувание на Изборния кодекс е “18 членове плюс”.

“Редно е този конкретен случай да се отнесе и към бъдещата избирателна комисия. Аз ви казах – конституираме ЦИК точно преди да знаем кои ще бъдат българските представители в Европейския парламент. Ще имаме новосформирана ЦИК, но ще имаме неадекватност спрямо представителството в Европейския парламент”, каза Кирилов.

Той добави, че би следвало да се предвиди възможност нови европейски представители да имат правна възможност да подадат заявление до президента за свои членове на ЦИК.

“Важно е неговото правно тълкуване и той трябва прецени дали да издаде указ за назначаване на представител от партия, която има представител в европарламента”, допълни Кирилов. В същото време мандатът на ЦИК изтича на 20 март, а европейските избори са в края на май. На въпрос дали парламентът ще разпредели тези 18 места, а за останалите “топката остава в президента”, Кирилов отговори: “Точно така, точно така.”

“Комисията се състои от 18 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени”, пише в сега действащия Изборен кодекс, като промяната е направена през 2014 г. по предложение на ГЕРБ.

В ГЕРБ, а и в една от партиите в коалиционния партньор “Обединени патриоти” НФСБ, смятат, че този член предопределя формулата “18 плюс”, както е записано и в мотивите за промяна на кодекса. Указите за назначаване на членовете на ЦИК се издават от президента. Проблем би било кой трябва да предложи на президента членовете от името на сегашните евродепутати. Светослав Малинов бе избран от Реформаторския блок, а Николай Бареков и Ангел Джамбазки от “България без цензура”. И двете коалиции вече не съществуват.

Тъй като президентът няма срок за издаването на указите, депутат от управляващата коалиция предположи, че това би могло да забави конституирането на ЦИК. Ако това се случи, ще продължи да работи старият състав на ЦИК. Точно това – изборите за европейски парламент да бъдат проведени от сегашната ЦИК, беше желанието на управляващите и затова беше отхвърлено предложението на БСП за започва на процедура по избор само преди седмица. ГЕРБ започнаха процедурата след нареждане на премиера Бойко Борисов.

“Не искам да влизам в коментар на това, че правим избори за ЦИК само и само БСП да си актуализират представителите съобразно политическата лоялност към ръководителката г-жа Нинова. Но в крайна сметка ще видим какво ще се случи като персонален състав на ЦИК”, коментира Кирилов.

Според него след избора, който трябва да е завършил до 20 март, остават два месеца за подготовка за евроизборите. Кирилов смята, че ако съставът на ЦИК е нов, би било трудно на членовете да се стиковат бързо и да приемат хронограма за изборите. По негова информация сегашната ЦИК е готова с хронограмата, така че се работи, за да има непрекъсваемост на процеса.

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за избор на членове на ЦИК в отсъствието на БСП от залата. Председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК се избират от Народното събрание. Останалите 14 членове на ЦИК се назначават с указ на президента. Неправителствени организации също могат да правят предложения за членове на ЦИК до парламентарно представените партии и народните представители в 12-дневен срок, а народните представители и парламентарно представените партии – в 14-дневен срок, от приемането на процедурните правила.

Седем дни преди изслушването на кандидатите на страницата на парламента се публикуват имената и мотивите на номинираните. Сред изискванията за кандидатите са те да имат висше образование със степен “магистър” в специалностите математика, информатика, политически науки, социология. Депутатите решиха още изслушването на кандидатите да се състои на открито заседание на Комисията по правни въпроси, което ще се излъчва онлайн на сайта на Народното събрание.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар