ГЕРБ рушат и историята ни: ФанДУПКОВА събори къщата на Димитър Димов в София

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В деня, в който се навършват 145 години от избирането на София за столица на България, най-големият град в страната ни се раздели със своя емблематична стара сграда. Къщата на Димитър Димов вече я няма. Тя бе срутена, за да „поникне“ на нейно място поредната кооперация.

Неправителствената организация “Спаси София” алармира през страницата си във Фейсбук, че именно днес багери са разрушили къщата на писателя, автор на романите “Тютюн”, “Осъдени души”, “Поручик Бенц” и други.

По проект на нейно място ще се появят две нови сгради. Хората в района остро протестираха срещу проекта, но той вече се привежда в изпълнение, а домът в София на един от най-великите български писатели вече е в историята. Според Министерство на културата той „…не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“.

От “Спаси София” пък предлагат улицата, на която се издигаше къщата и която носи също името на писателя, да бъде прекръстена на “Още една пететажна сграда”. Frognews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар