ГЕРБ саботаж: “Сиела Норма” отказа доставка на още 1500 машини

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прогнозната сума от 6,5 млн. лева без ДДС е недостатъчна, аргументира се фирмата

“Сиела Норма” е информирала Централната избирателна комисия, че при посочена максимална прогнозна цена за доставка на още 1500 машини за гласуване за изборите на 11 юли от 6,5 млн. лв. без ДДС, не може да участва в процедурата. Причината е, че предвидената сума е недостатъчна.

В момента изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров участва в заседанието на ЦИК, на което запознава членовете на комисията с причините, поради които фирмата не може да изпълне обявената процедура.

Тодоров обясни, че за доставката на 1500 машини, както и разходите за софтуер, флаш памет, ролки, смарт карти, логистика и други дейности, цената е не 6,5 млн. лв., а 15,26 млн. лв.

Причините за по-високата цена е, че производителят на машините “Смартматик” е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове. Отделно цената се оскъпява и поради факта, че машините трябва да бъдат доставени с въздушен транспорт, а не по море, което е 7-8 пъти по-евтино.

Допълнителни разходи ще има и за доставка на машините, които ще трябва да стигнат до около 300 секции в чужбина. Така само на машините цената е 8,75 млн. лв., а 6,5 млн. лв. ще струват допълнителните дейности – софтуер, флаш памет, смарт карти, хартиени ролки и др. Тодоров подчерта, че в сумата от 15,26 млн. лв. не са включени банкови лихви, макар на компанията вероятно отново да се наложи да тегли кредит.

Той направи уговорка, че не е виждал параметрите на новата обществена поръчка и затова “сметките ми са на сляпо”.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че прогнозната цена е определена въз основа на данните от стария договор.

 

“Фирмата ни никога не си е позволява да изнудва или злоупотребява. През 2017 г. още в деня на обявяването на поръчката заявихме, че няма да участваме и не се включихме тогава. Затова днес веднага ви се обадих, когато чух прогнозната стойност, за да бъда коректен. При такива финансови условия, ако се съгласим, щети ще са огромни за компанията ни и тя няма да може да ги преодолее”, каза Тодоров.

Няма ли останал резерв от хартиени ролки и защо наново трябва да се направи софтуер, вместо само да се доработи, поискаха да знаят членовете на ЦИК.

“Да, софтуерът е ваша собственост, но за новите избори той трябва да се модифицира, инсталира и тества. При условие, че на 11 юли ще се гласува основно с машини, за всяко устройство трябва да бъдат осигурени поне по още две ролки. Отделно всяка машина има по две USB памет, тъй като старите се пазят от вас като одитна следа. Затова за 11 юли е нужно да се купят по още 2 USB памет за всяка машина”, обясни Стефан Митков от “Сиела Норма”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар