ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи за ново извънредно заседание на НС заради поскъпването на тока

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи за ново извънредно заседание на НС заради поскъпването на тока

Първоначалната заявка, подадена в КЕВР, бе за 30 процента скок в цената на електроенергията за битовите абонати

ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи и внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание днес във връзка с цената на тока. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката Владимир Малинов заради информацията за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли.

Преди дни на брифинг Малинов успокои, че АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли, и ще подаде ново с оптимизирани параметри. 

Служебният министър-председател Димитър Главчев също бе категоричен от парламентарната трибуна, че няма да има драматична промяна в цената на тока. Той беше изслушан в рамките на днешното извънредно заседание на Народното събрание.

“Следим процеса по формиране на цената на тока, доколкото е в правомощията на изпълнителната власт. И мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна. Даже мога такъв индикативен процент да ви дам, в рамките на инфлацията, че и по-надолу. Но не е моя работа да казвам каква ще бъде цената на тока от 1 юли”, заяви Главчев.

На 25 април депутатите приеха промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия. Министър Малинов коментира, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като и в предишната законодателна рамка пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 г. По думите му и сега тя ще се случи от 1 януари 2026 г. Той обясни, че промените, са свързани с преходния период, който е трябвало да започне от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за регулиране на този пазар.Реклама след 7-ми параграф

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар