ГЕРБ-СДС: Кабинетът закъсня с мерките за енергийната криза, действат неадекватно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството закъсня с мерките за овладяване на енергийната криза и това, което се обсъжда като предложения от тяхна страна, не е адекватно на ситуацията. Това заявиха от ГЕРБ-СДС в декларация, прочетена от заместник-председателят на групата Александър Ненков от трибуната на Народното събрание.

Мнозинството в парламента поиска оставката на Гешев, той го нарече

След като преди малко чухме една декларация, с която може би се стартира или може би се завърши всъщност съдебната реформа, искам да засегна една друга тема, която е също толкова съществена, посочи Ненков, визирайки декларацията от управляващото мнозинство с призив към главния прокурор да подаде оставка.„През последните седем месеца сме свидетели на безпрецедентно увеличаване на цената на електрическата енергия на българската независима енергийна борса в сегмент „ден напред“, както и на цената на природния газ“, отбеляза заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.


„Днес, когато българският бизнес е изправен до стената, мерките, които управляващите все още обмислят, изглеждат безкрайно закъснели, защото високите сметки за декември вече са факт, коментира Александър Ненков. Опасяваме се, че докато правителството прави анализи и създава работни групи, съществува риск съвсем скоро да няма на кого да представи своите анализи и да предложи закъснелите си мерки, защото голяма част от малкия и среден бизнес ще бъде изправен пред фалит“, посочи той.

Ненков отбеляза, че на фона на тази тревожна ситуация особено обезпокоителен е фактът, че за първи път от близо 30 години страната ни е без приет закон за държавния бюджет за 2022 г. „Това означава, че липсва ясна визия за политиките на управляващото мнозинство, чрез които то възнамерява да реши множество кризи – здравна, икономическа, ценова, социална“, коментира той.

По думите му, „липсата на приет бюджет е причината да няма ясен отговор как, кога и дали общините, бизнесът, здравните и учебните заведения и битовите потребители ще бъдат компенсирани за драстичното покачване на цените на електрическата енергия и природния газ през последните месеци“.

Александър Ненков коментира и че вчера без основателни мотиви в пленарната зала е било отхвърлено предложението на ГЕРБ-СДС за разработване на компенсаторен механизъм, който в най-пълна степен би удовлетворил българкия бизнес. Той подчерта, че това са били не техни предложения, а от работодателските организации.

Ненков обърна внимание, че на 15 януари се навършва месец, откакто НС прие решение за създаване на временна анкетна комисия за въпросите на енергийната криза. Въпреки направените тогава заявки, че тази комисия „ще извърши сериозни анализи на базата, на които ще бъдат взети важни решения“, на практика нищо не свърши, а срокът на нейното действие безславно приключи и то без доклад, без анализ, както и без каквото и да било предложение, отбеляза той.

По думите му, единственото нейно заседание е било по предложението на ГЕРБ-СДС за мораториум на цените на енергоносителите, но нейните членове ще получат „заслужено“ 5 процента повече върху възнагражденията си този месец. „Започваме да ставаме свидетели на тотално разминаване между думи и дела, а именно това разминаване е истинската промяна, която, за съжаление, продължава“, коментира той.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар