Бойко Борисов лъжа

ГЕРБ се обяснява: Няма лошо в 8-те кредита за милиард, лихвата е висока

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ мобилизира бившия икономически министър Лъчезар Борисов да се обяснява за скандалните кредити към 8 компании от страна на ББР.

Според него няма никакъв проблем в даването на огромните заеми, от които за над 500 милиона се подозира, че са отишли към дружества. Не противоречало и на устава на банката.

„Може би някой е подвел министър Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие (ББР) и за останалите неща, които бяха споделени във вчерашния ден“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият министър на икономиката и бивш член на надзора ББР Лъчезар Борисов по повод изнесената информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

Петков обяви, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес.

Според бившия министър Лъчезар Борисов наследникът му вероятно по този начин е оповестил информация, която е банкова тайна.

„Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро-, макро, средни и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро-, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции“, коментира още Лъчезар Борисов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар