ГЕРБ стабилност: И в Ихтиман цъка пернишка бомба, градът е пред бедствено положение заради недостиг на вода

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В Ихтиман цъка пернишка бомба.

Градът е пред обявяване на бедствено положение заради недостига на вода, идваща от язовир „Белмекен“. Двата резервоара са напълно празни.

Това научи Фррог нюз от източници в МОСВ. Миналата седмица ведомството е било информирано от местната управа за тежкото положение и нуждата от повече вода. Никой високопоставен чиновник обаче не смее да реагира заради кризата в Перник и последвалия арест на министър Нено Димов.

За какво става дума:

 

Водопроводът, който захранва Ихтиман се пълни от две водохващания – „Ибър“ и „Марица“. Това са две реки, извиращи от река Рила над село Радуил. Именно този водосбор пълни язовир „Белмекен“. 20-километровия водопровод, преди да достигне до Ихтиман, минава и захранва с вода още 3 други общини. Това са Самоков, Долна баня и Костенец. През зимата дебита в тръбата рязко спада  заради работата на ВЕЦ „Белмекен-Сестримо“, използваща изцяло питейна вода от 1 октомври до 30 април всяка година.  Заради това на практика вода до Ихтиман почти не стига. Оказва се, че горните етажи, училищата и детските градини в града са оставени на сухо.

 

„Ихтиман е на ръба на оцеляването. Цари тотално безхаберие. Секторът ВиК е пред колапс “, признаха жители.  Квотата на ВиК-София област за подаване на вода към населените места през зимата е 100 литра в секунда. Оказва се, е тази квота е от 70-те години на миналия век и тя не може по никакъв начин да покрие нуждите на жителите на града, особено след като се увеличили и кражбите по водното трасе.

Според експерти има техническа възможност за разрешаването на проблема от страна на МОСВ, така че градът да бъде спасен. „Трябва някой висш чиновник да разреши да се пускат по-големи количества вода от язовира.

 

Разхищение

 

Каскадата „Белмекен-Сестримо“ е обект от национално значение.  Става дума за помпено-акумулираща водна електроцентрала. Тя е направена така, че след като водата мине през турбините, тя да отиде до село Сестримо и оттам да се връща чрез помпите обратно.  Целта е ефективно и икономично да се използва водния ресурс. Източниците ни от МОСВ признаха, че от години тези помпи не работят. И водата заминава за  Гърция.  Никой служител не си е мръднал пръста да разреши проблема и да прекрати разхищението.

 

Без измервателни уреди

 

Куриозното е, че никой не знае колко вода отива към двете водохващания, тъй като няма измервателни уреди. Така на практика загубите на вода се изчисляват на принципа „звездите ми говорят“.  А плащането е на принципа ” кой колкото даде”. ВиК-София област е натрупала дълг от 5 млн.лв., който няма как да бъде върнат. Загубите на вода са големи не само заради течовете, но и заради големите кражби от страна на живеещите в ромските махали, промишлените предприятия и хората, които не плащат. Хората  в региона са изправени и пред друг проблем.  Пречиствателната станция е частна и преди няколко седмици собственикът поискал да я спре. „Бомбите във ВиК сектора гърмят една след друга. Настъпва пълен крах“, признаха експерти.

 

Екип на Фрог нюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар