георги харизанов тролове на герб

Разследване: ГЕРБ наели хиляди интернет тролове да се разправят с опозицията, харчат се милиони на месец! (СПИСЪК)

България, Георги Харизанов, ГЕРБ
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ фактически са обявили война на Интернет, и в тази война е впрегнат огромен финансов и човешки ресурс.

Става дума за десетки милиони левове всеки месец, за машина от тролове, консултанти, агитатори, фирми за Фейсбук маркетинг и пр.

Цялото това воинство е между 30 и 35 хиляди души, което кара някои зевзеци да се шегуват, че Интернет армията на ГЕРБ е по-голяма от Българската армия.

Последната, да припомним, по документи е 25 хиляди, а реално е около 15 хиляди, защото има огромен брой незаети места.

Но да се върнем на ГЕРБ. В момента управляващата партия безогледно и безцеремонно се саморазправя с всеки, който я критикува в Мрежата. За целта тя използва основно слабости в системите на социалните мрежи, които не са планирани за организирани и държавно субсидирани акции срещу тях.

Чрез армията си от тролове, ГЕРБ постоянно блокира профилите на най-опасните си критици, което политологично погледнато, представлява “въвеждане на цензура”.

Случващото се е все едно ГЕРБ да направи списък с хора, които нямат право да се изказват по политически въпроси, и медиите нямат право да ги отразяват.

Разбира се, ако подобно нещо се направи, то би предизвикало реакция. Но в социалните мрежи се случва, просто защото в тях определени гласове могат да бъдат заглушени – чисто технологично.

Така се стига до настоящата ситуация, в която гневът на общественото мнение се подтиска чрез постоянна репресия над най-гневните коментатори.

Съвсем наскоро Венци Мицов от партия “Глас Народен” написа цяла статия по въпроса, в която “благодари” на псевдо-либералните активисти, и на самия Фейсбук за случващия се резил. Тук е редно да вметна, че аз лично не съм приятел с Мицов, дори ако се прегледа историята на Фейсбук, могат да се видят доста острите ни пререкания с него. Вероятно и той би потвърдил, че не сме приятели.

Но Мицов, в крайна сметка, се превръща във враг на ГЕРБ, и е брутално цензуриран. По позната схема – стотици фалшиви профили подават “сигнал” за някаква нередност срещу него. И автоматичната система на Фейсбук блокира съответния профил. Човекът остава без глас. ГЕРБ получават спокойствие.

В тази тотална война на управляващите срещу свободното изразяване на мнение, повечето обикновени потребители, просто ще бъдат смазани. Малцина имат необходимото технологично умение и разбиране на социалните мрежи, за да се защитят.

Много хора имат само своя акаунт, в който са изградили някакво ядро от съмишленици. И чрез удар върху акаунта, ядрото се блокира поне за известно време. Възможно е дори да се разруши.

Успехите на управляващите са безспорни, и макар да са далеч от пълен триумф, все пак това е малка позорна победа, която демонстрира превъзходството на парите и властта над свободата на словото. Със същите пари, които крадат от нас, и за които се възмущават гражданите, самите граждани биват потискани и заглушавани.

Какво ще се случи в бъдеще?

ГЕРБ нахлуха във Фейсбук и колят и бесят наред. Но с времето вероятно самият Фейсбук ще промени алгоритмите, защото всичко това се случва в какви ли не тиранични режими и по същество излиза, че така се пречи на демокрацията. Т.е. този номер с масовото бутафорно докладване, ще залезе.

Друго много важно нещо е, че Интернет съществува и преди Фейсбук. Сега ако държавната репресия удари мрежата на Зукърбърг, народът ще се върне по класическите форуми и дискусионни групи.

Или ще се запише в алтернативни мрежи като руската “ВКонтакте”. Вече има признаци това да се случва. Ще се рестартират също множеството блогове, които позамряха около Фейсбук, доколкото той ги поизмести.

Ще се възродят и много други механизми от времето преди доминиращата социална мрежа. А тези механизми не са малко, онези, които сме водили “форумни войни” тогава, добре ги помним. Същият спектакъл ставаше. Сега просто е пренесен във Фейсбук. Но не е закрепостен там. Това изпускат управниците.

Като цяло, може да се счита, че атаката на Бойко Борисов и шайката му, ще представлява успешен тактически удар с временно въздействие. След това народният гняв ще намери много пътеки, по които да се излее.
Ето и някои от най – наглите тролове на ГЕРБ:
Източник: Gudelnews, Facebook


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

3 comments

Вашият коментар