ГЕРБ УНИЩОЖЕНИЕ! Броят на младите хора в България намалява драстично

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските младежи нямат сериозни социални дефицити.

Младите хора на възраст между 15 и 29 г. са малко над 1 милион души, като постоянно намаляват. За България това е приблизително с 40 хиляди младежи за година. Това констатира годишният доклад за младежта за 2017 г.

Народното събрание прие годишните доклади за младежта за 2016 и 2017 г., предава Агенция „Фокус“.

В доклада за 2017 г. се посочва, че се запазва нивото на миграцията на младите хора от малките населени места към градовете, като повече от три четвърти от младежите живеят в градовете и само една четвърт в селата.

През 2017 г. процентът на младите хора, страдащи от хронични заболявания в страната, се запазва – 6%, като се отчитат по-ниски нива на ангажираност към здравословното състояние.

Докладът отчита още, че българските младежи нямат сериозни социални дефицити, а 70% от тях смятат, че средствата им са достатъчни за пълноценно хранене, закупуване на облекло, обувки, лекарства и заплащане на електрическа енергия.

Докладът предоставя и статистика от Агенцията по заетостта, която показва, че броят на безработните до 29-годишна възраст намалява с почти 16% към края на 2017 година.

Статистическите данни отчитат, че България следва общата за ЕС тенденция на застаряване на населението.

През 2017 г. намалява броят и относителният дял на напусналите училище спрямо общия брой ученици – от 2,9 на сто през 2016 г. /или 21 170 души/ до 2,7 на сто /или 20 092 души/, с което се прекъсва установената през последните четири години тенденция на стабилно нарастване на този показател, се посочва в документа.

В доклада за 2016 г. се отчита като негатив, че 54% от младежите не работят по специалността си, а едва 30% са се реализирали спрямо образованието си. През 2016 г. са финансирани 36 младежки информационно-консултантски центрове на територията на 28 от големите градове и 39 младежки инициативи, свързани с доброволчеството.

Завършващите средно образование, които продължават да учат в България, са 51 на сто, а 14% заминават да се образоват в чужбина.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар