ГЕРБ-Шефката на СЕМ: Няма проблем със свободата на словото

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Председателят на СЕМ не вижда проблем със свободата на словото в България. Накърнено било усещането за недосегаемост у журналистите, а те не могат да бъдат недосегаеми. Това било усещането за върховенство на закона.

Коментарът е на Бетина Жотева – шеф на медийния регулатор. Думите и са направени в ефира на “Канал 3”. Повод за изказването й е докладът на Европейската комисия отпреди няколко дни, в който бяха очертани редица проблеми, с които се сблъсква България. Сред тях освен борбата с корупцията, съдебната система, отчетността на главния прокурор и прочее, засяга се сравнително широко и проблемът със свободата на словото и прозрачността на медийната собственост в България.

 

Жотева обаче не вижда такъв проблем, а освен това тя никъде не е видяла подобно обвинение в текста. Ето обаче какво пише в документа от 26 страници в частта за медиите:

 

“Липсата на прозрачност в медийната собственост в България буди тревоги. Държавната реклама играе важна роля във формирането на медийния пейзаж, особено на местно ниво. Освен това правната рамка срещу политическата намеса в медиите не забранява изрично политическите фигури да притежават медии.

 

Нещо повече – национални и местни медии са обект на систематичен политически контрол, а по-голямата част от водещите издания в страната следват редакторска политика в полза на правителството.

 

По време на пандемията от COVID-19 парламентът се опита да промени Наказателния кодекс с цел криминализиране на дезинформацията, въпреки че няма ясна дефиниция на “фалшива новина”.

Нападенията над журналисти са често явление. В периода 2019-2020 г. има данни за осем посегателства над журналисти.

 

Организации за свободата на медиите твърдят, че журналисти и собственици на медии се изправят пред политически мотивирани обвинения с цел да се заглуши критиката”.

 

Повече за самия доклад може да видите тук.

 

Бетина Жотева заяви за пореден път, че не приема 111-тото място на страната ни в класацията на “Репортери без граници”. Според индекса за свободата на словото ние сме на дъното на Европейския съюз.

 

“Не приемам това 111 място, докато не ми кажат, как го изчислиха това място”, уточни Жотева.

 

Тя посочи, че собствениците на медии имат пълното право да уволняват хора от екипа на предаванията и никой не е абониран за тях.

 

Жотева се определи, като ветеран протестър от 2013 година, но обяви сегашните протести за “анархия и грозен вид на демокрацията”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар