Герджиков: Даже и Иисус да бяха предложили ГЕРБ, пак нямаше да бъде избран – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Герджиков: Даже и Иисус да бяха предложили ГЕРБ, пак нямаше да бъде избран

стоп кадър/Nova News

Традициите в една парламентарна република повеляват водещата политическа сила да предложи председател на парламента и той да бъде избран. Те обаче бяха нарушени. Изисква се повече политическа мъдрост, другото е инфантилизъм”.

Така проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и бивш служебен премиер, коментира неуспешния опит за избор на Рая Назарян пред БНР.

“Причината не е в личните ѝ качества. Който и да беше предложен от ГЕРБ, дори Иисус Христос, пак нямаше да бъде избран. Такава е конфигурацията в парламента.

Очаквах, че ще има провал при избора. Това не говори добре за нашата политическа класа. Ако мислят за България, тези въпроси трябва да се решават рутинно”.

Водещата политическа сила – ГЕРБ, вече започна и преговорите за съставяне на правителство. На поканата ѝ обаче се отзоваха само две партии – ДПС и ИТН.

“Не изключвам наесен пак да сме на избори.

Има нужда от нещо по-различно”, посочи проф. Герджиков и обясни, че визира създаването на президенска партия.

“От известно време се говори за очакванията да бъде създадена и да съживи нашия политически живот”.

Той коментира вероятността ИТН да вземе решение за участие в съвместно управление с ГЕРБ и ДПС. “Ако проявят политически разум. Притеснявам се обаче, че животът на това управление ще е кратък”. Проф. Герджиков обясни, че “ДПС е най-сериозната и стабилна политическа партия в България”.

Смятам, че президентът има натрупан политически опит и ще направи небоходимото – да даде максимална възможност на партиите да намерят общ език, посочи още той. “Ролята му няма да е никак малка. През годините той доказа, че действа адекватно”.

Ще ми се да има правителство, но не съм убеден, прогнозира бившият председател на НС.

“Ако не се стигне до никакво решение, това ще бъде изстинка политическа катастрофа”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар