Германия влиза в 2024 г. без бюджет. Финансовата криза вещае и предсрочни избори

Германия влиза в 2024 г. без бюджет. Финансовата криза вещае и предсрочни избори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като замрази по-голямата част от бюджетните си средства, германското правителство е, меко казано, в затруднено положение. Заседанието на кабинета през нощта (на 21.11) не доведе до конкретни резултати за преодоляване на финансовата криза. Това е възможно или чрез промяна на Конституцията, или чрез провеждане на нови парламентарни избори.

На фона на продължаващата финансова криза в Германия в четвъртък в Карлсруе беше открит редовният конгрес на партията Съюз 90/Зелени. Основната му цел е избирането на нов партиен съвет. Този път нито министърът на външните работи Аналена Бербок, нито министърът на икономиката и климата Роберт Хабек ще се кандидатират за членове на съвета. Според списание „Фокус“ това се прави, за да се избегне публичен дебат относно кандидатурите на Бербок и Хабек на фона на провалите на ръководените от тях министерства.

Междувременно финансовата криза в Германия далеч не е приключила. Заседанието на правителството през нощта не успя да даде резултати. Това се дължи преди всичко на натиска от страна на избирателите.

Според анкетите, проведени от Института за изследване на общественото мнение INSA, преобладаващото мнозинство от избирателите на Свободната демократическа партия (СвДП) настояват нейното ръководство да прекрати сътрудничеството със Зелените и социалдемократите (СДП) и да се оттегли от настоящата управляваща коалиция. В противен случай, с оглед на спадащия рейтинг на партията, привържениците на СвДП не изключват перспективата тя да изчезне от политическата сцена на страната.

Само 26% от избирателите на Свободните демократи призовават лидера на партията Кристиан Линднер да остане в „светофарната коалиция“. 60% от избирателите на СДПГ също са скептично настроени относно продължаването на управляващата коалиция. Само мнозинството от привържениците на Зелените (60%) подкрепят продължаването на тази коалиция.

Разногласията между членовете на коалицията доведоха до отмяната на заседанието на бюджетната комисия на Бундестага, на което трябваше да се обсъди бюджетът на страната за 2024 г. Това означава, пише списание „Фокус“, че приемането на бюджета за 2024 г. през тази година е невъзможно.

Олаф Шолц

В тази връзка Der Spiegel отбелязва, че финансовият капан, в който е попаднало правителството, всъщност е бил планиран предварително… от самия канцлер Олаф Шолц. Твърди се, че той много е искал да стане канцлер и да оглави настоящата коалиция. Затова се е опитал да успокои инвестиционните амбиции на Зелените за промяна на климата в германската икономика с конституционна клауза – т.нар. дългова спирачка. Въпреки че, напомня списанието, канцлерът е получил множество предупреждения за нарушаване на конституцията. Но Шолц смятал подобно нарушение на Основния закон за своеобразен счетоводен трик.

Какъв може да бъде изходът от тази ситуация?

Както предлага вицеканцлерът Хабек, най-лесният начин би бил да се отмени съществуващата конституционна клауза за ограничен бюджетен дълг (според Основния закон на Федерална република Германия той не трябва да надвишава 0,35 % от БВП). Но промяната на конституцията би изисквала постигането на две трети от гласовете в двете камари на парламента. Някои наблюдатели се съмняват, че правителството ще успее да осъществи това.

По-вероятно е решение, което вече беше изпробвано при одобряването на допълнителния военен бюджет в размер на 100 млрд. евро, който беше приет от Бундестага преди повече от година с две трети от гласовете. Предполага се, че исканите от Зелените пари също биха могли да бъдат получени по този начин. Но е съмнително, че в този случай опозицията в лицето на християндемократите ще играе в ръцете на правителството, както в случая с прокарването на военния бюджет.

Ако финансовата криза остане нерешена, Бундестагът няма да има друг избор, освен да се разпусне и да отвори пътя за нови федерални избори.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар