Германия: Живеем бедно заради българите, румънците и бежанците

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Гелзенкирхен е смятан за най-бедния град в Германия – поне що се отнася до средния доход на глава от населението. Жителите на този 260-хиляден град в Рурската област получават средно 16 274 евро годишно след отчисление на данъци, здравни, пенсионни и социални осигуровки.

Средният нетен доход в Германия възлиза на 21 600 евро годишно, съобщи тези дни порталът derwesten.de, пише „Дойче веле„.

„Бежанци, но и много българи и румънци“ В Гелзенкирхен си имат обяснение за този негативен рекорд.
„В случая става дума за средностатистическа стойност, пресмятана въз основа на доходите на всеки един жител на града – като започнем от бебетата и стигнем до старците. Освен това в нашия град живеят около 13 000 души, които поради личната си ситуация нямат никакви доходи – бежанци, но и много българи и румънци“, обяснява пред електронното издание Мартин Шулман, говорител на община Гелзенкирхен.
Шулман бърза да добави, че заради свободата на придвижване в рамките на ЕС българите и румънците естествено имат пълното право да се заселят в Гелзенкирхен. Но това сваляло средностатистическия доход в града: „Ако извадим горепосочената група от статистиката, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин“, посочва Шулман. От всичко това обаче не следва, че жителите на Гелзенкирхен едва свързват двата края, казва още говорителят и уточнява, че наемите и разходите за живот в града са изгодни. „В нашия град човек може да живее добре с малко пари.
Затова и мигрантите идват при нас“, казва Шулман и цитира една друга статистика, според която Гелзенкирхен е сред градовете с най-голям брой на младежите, които преждевременно прекъсват училище. „Тук става дума за мигранти, които не говорят немски език. Гелзенкирхен не може да направи нищо“, казва Шулман.
По-нататък говорителят обяснява, че и други градове в Рурската област имат подобни проблеми. „В град Есен например ситуацията е сходна. Само че там статистиките са по-добри благодарение на богатите южни квартали, където децата никога не са виждали хора с черна коса“, твърди Шулман.
През тази година медии от Рурската област многократно писаха за българите и румънците в Гелзенкирхен. От няколко публикации става ясно, че през пролетта общият им брой е възлизал на около 6 400 души.
Според „Вестфелише Нахрихтен“, това не е особено много на фона на 260-хилядното население на града. Въпреки това обаче „тази група мигранти изправя общината пред огромни предизвикателства“, твърди изданието и обяснява, че повечето български и румънски граждани в Гелзенкирхен са бедни, не говорят немски и нямат професия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар