бойко борисов корупция пари

Германия изригна: България е най-корумпираната и бедна страна в ЕС

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система са сред основните проблеми в България, констатира в годишния си доклад либералната германска Фондация „Фридрих Науман“.

Макар вече от десет години страната ни да е в ЕС, в България независимостта на правораздавателната система е в стагнация, твърди в заключителния си доклад фондацията, в която се оценява положението в 45 държави.

„Много от решенията, по които сме осъдени в Страсбург, се повтарят. Те имат систематичен характер.“ Това разкри заместник-председателят…

От там обръщат внимание на три компонента на свободата в дадените страни – икономически, социален и политически.По отношение на правораздавателната ни система констатират отрицателна тенденция или колебания.

„Премахването им значително затруднява подобряването в други области на правовата държава, напр. борбата с корупцията или защитата на правата на човека.“От фондацията отбелязват, че Freedom House посочи в „Нациите в преход“ през 2018 г., че „българската съдебна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически подход с неефективност и липса на административен капацитет“.Що се отнася до политическата стабилност в България, през 2018 г. ситуацията е била стабилна, доколкото не е имало избори, както и заради нашето председателство в ЕС.

Отливът на чужди инвестиции от България започва да придобива впечатляващи размери. През 11-те месеца на 2018 г. преките чужди инвестици…

България е най-силно корумпираната страна-членка на ЕС. като „изостава от сравнимите с нея в това отношение Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкова много, че това е сред основните пречки за присъединяването й към Шенгенското пространство и очакваното бързо икономическо развитие“.Корупционната среда стимулира растежа на сивия пазар в България, „който е най-големият в ЕС и възлиза на близо 30% от БВП“.„Неформалният съюз на политическата и бизнес олигархия, организираната престъпност, само частично реформираната тайни служби и пристрастните медии остава основният катализатор на корупцията.“По отношение на правата на частната собственост, в България те са сравнително добре защитени.„Въпреки че правната рамка е най-вече в съответствие с другите страни от ЕС, често липсва адекватното й прилагане. Правовата държава в България се основава на слаби основи, дължащи се на слабата съдебна система, която често се счита за намираща се под външно влияние.

Само в рамките на около 40 дни вече има отворени съдебни дела заради взети от полицаи подкупи на обща стойност от почти 1 млн. лева. С…

Съдебната система все още е една от институциите с най-малко доверие в обществото. Тя също се възприема като силно корумпирана.“Правителствените разходи в България са много умерени в сравнение с други европейски страни, достигайки едва 33% от БВП през 2017 г. поради нарастващия износ и вътрешното търсене.Икономическият растеж е стабилен и достига 3,5%. Безработицата е спаднала до най-ниското си равнище, като достига едва 6%.„България обаче остава най-бедната страна в ЕС по отношение на БВП на глава от населението, по което изоставаме с „ приблизително 50% от средната покупателна способност на ЕС“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар