Германия и Унгария се съгласиха да плащат в рубли за руския газ

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германия и Унгария ще плащат с рубли за руския газ.

Това съобщава Интерфакс, като се позовава на публикации в германската преса и на изявление на външния министър на Украйна Петер Сиярто.

Германският енергиен холдинг Uniper – най-големият вносител на руски газ в страната, ще прави плащания в руската банка, пише в. Rheinische Post, като се позовава на представител на компанията.

“План е нашите плащания в евро да постъпват на сметка в Русия”, цитира изданието представител на Uniper.

Наскоро Uniper заяви, че спирането на газа за Полша и България няма да заплаши доставките за Германия. Компанията подчерта, че действа в рамките на европейските санкции и е в постоянен контакт с ръководството на страната по този въпрос.

А министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто обяви пред CNN, че страната му ще използва въведената от Русия схема за плащания за руските доставки на нефт и газ.

Дипломат №1 на Будапеща обясни: “От Русия идват 85% от нашия газ и 65% от нашия нефт. Защото това се определя от инфраструктурата. Това не е игра, не ние сме избирали ситуацията”.

Сиярто добави, че Унгария няма никакви алтернативни източници или маршрути за доставки, които да позволят на Будапеща да прекрати вноса на руски енергоносители в близките няколко години.

CNN напомня, че още няколко страни са се съгласили на руската схема за плащания. А в документ, публикуван от Европейската комисия миналата седмица, пише, че руската схема за плащания “изглежда възможно”, без да е в конфликт със законодателството на ЕС.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар