Германия критикува запалахата за европейски мита върху китайските електромобили

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германия “насърчава Европейската комисия да проведе конструктивни разговори с управляващите в Пекин” относно налагането на мита върху вноса в Европейския съюз на електрически превозни средства, произведени в Китай. Това обяви днес говорител на правителството в Берлин, цитиран от Ройтерс и БТА.

В съобщението на германското правителство се казва, че Берлин не желае да бъдат налагани повече търговски ограничения, а подкрепя “честната търговия”.

Реакцията на Германия идва на фона на предложението на Европейската комисия за налагане на мита върху вноса на китайските електромобили, между 17 и 38,1 на сто.

От своя страна Германската асоциация на автомобилната индустрия Фау Де А (VDA) отправи критика срещу предложението на ЕК, предаде ДПА.

Президентът на влиятелната браншова организация Хилдегард Мюлер го определи като пречка за глобалното сътрудничество и заяви, че подобен ход ще увеличи риска от възникването на глобални търговски конфликти.

“Налагането на изравнителни мита върху вноса на електрически автомобили от Китай няма да е подходящо решение за засилване на конкурентоспособността на европейската автомобилна промишленост”, посочи Хилдегард Мюлер.

Тя обаче отбеляза, че Китай трябва да инициира търговски преговори за разрешаване на проблема.

Шефът на

Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) също предупреди, че може да се стигне до по-сериозни конфликти в сферата на международната търговия.

От своя страна главният изпълнителен директор на германския автомобилен концерн “Мерцедес” (Mercedes) Ола Кaлениус посочи, че трябва да бъде предприети действия “за премахване на търговските бариери, съгласно принципите на Световната търговска организация”.

“Като нация, която разчита на износа, ние не се нуждаем от увеличаване на търговските бариери”, посочва главният изпълнителен директор на “Мерцедес”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар