Германия може да национализира активи, за да свърже по-бързо LNG терминали

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германия планира да въведе нова регулация, която ще направи възможно отчуждаването на инфраструктура за свързване на офшорни терминали за втечнен природен газ в мрежата на брега, съобщи в. „Хандалсблат“, цитиран от Ройтерс и БТА.

Новият закон може да направи възможно използването на части от „Северен поток 1 и 2“, на „Газпром“ за свързване на плаващите терминали с инфраструктурата на брега, посочва изданието.Проектозаконът, който трябва да бъде одобрен от правителството в сряда, ще направи възможно отчуждаването на „движими обекти“, когато е необходимо „за изграждане на тръбопроводи за природен газ или свързана инфраструктура“.


До по-рано тази година около 55 милиарда кубични метра газ бяха изпомпвани към Германия всяка година през ‘Северен поток 1″. Построеният „Северен поток 2“ така и не влезе в експлоатация.

Германия, която в продължение на десетилетия захранва своя огромен индустриален сектор със значителни доставки на руски газ, обеща след нахлуването на Русия в Украйна да намали вноса си от Русия до нула до 2024 г.

Четири планирани плаващи терминала за втечнен природен газ, включително един в Лубмин където „акостират“ преминаващите през Балтийско море тръби с руски газ, са ключови за тази амбиция.

Друга планирана законодателна поправка ще направи възможно вземането на нефт, газ или електричество от компании, ако е необходимо за защита на живота, съобщава още изданието.

През април „Шпигел“ писа, че филиалите на „Газпром“ и „Роснефт“ играят ключова роля в енергийната инфраструктура на Германия – газови хранилища, дистрибуторски мрежи, рафинерии.

В средата на септември Берлин поставя дейностите на местното подразделение на „Роснефт“ под попечителството на германски държавен регулатор.

По-рано германските власти поеха контрола и над дружеството „Газпром Германия“, подразделение на руския концерн „Газпром“.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар