Германия не иска да прави ток от АЕЦ и въглища, но по ирония внася от чужбина точно такъв

Германия не иска да прави ток от АЕЦ и въглища, но по ирония внася от чужбина точно такъв

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вносът на електроенергия в Германия достига нов рекорд, тъй като отказът от ядрена енергия увеличава производствените разходи, пише RMXnews.

Въпреки затварянето на ядрените електроцентрали, за да се съсредоточи върху производството на енергия от възобновяеми източници, повече от една пета от внесената електроенергия през миналия месец е… произведена от ядрени мощностиГермания внася повече електроенергия от всякога, след като през август е закупила рекордните 6 505 гигаватчаса от чужбина, по данни на Федералната агенция за мрежите.


Федералното правителство е заменило голяма част от електроенергията, произведена от наскоро затворените си атомни електроцентрали, с вносна електроенергия, почти половината от която по ирония на съдбата е произведена с помощта на ядрена енергия и изкопаеми горива.

Това доведе до значителен дефицит в търговския баланс на електроенергията, като през миналия месец страната внесе електроенергия на стойност 557 млн. евро повече, отколкото изнесе към съседите си от ЕС.

Вносът на електроенергия обикновено се осъществява чрез изграждането на преносни линии или подводни кабели, които свързват електропреносните мрежи през националните граници. Енергията може да бъде генерирана от различни източници, включително водноелектрически, ядрени, изкопаеми горива като газ и въглища, или възобновяема енергия.

Въпреки че германското федерално правителство се стреми да даде приоритет на възобновяемите енергийни източници за производство на електроенергия, за което свидетелства политическото му решение за затваряне на останалите атомни електроцентрали в страната по-рано тази година, според вестник Bild 21% от внесената електроенергия през миналия месец е произведена от ядрена енергия, а 28% – от изгаряне на въглища и газ.

Още през юли канцлерът Олаф Шолц се опита да омаловажи опасенията от нарастващия внос, като заяви, че „всяка година има фази, в които купуваме електроенергия от други страни“. Вносът на електроенергия в Германия обаче се е увеличил значително след затварянето на атомните електроцентрали в страната на 15 април.

Както обясни Тим Майерюргенс, управляващ директор на оператора на преносната система Tennet, нарастващият внос не означава непременно, че Германия не е в състояние да произвежда достатъчно електроенергия сама, но той „говори нещо за цената на производството“, а именно, че то е станало по-скъпо.

След спирането на ядрената енергетика голяма част от електроенергията в Германия се произвежда от централи на природен газ и въглища, когато производството на енергия от възобновяеми източници не е рентабилно.

„Те често са по-скъпи от възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия в чужбина“, обяснява Майерюргенс, намеквайки, че федералното правителство одобрява вноса на електроенергия, произведена от ядрени централи, когато би могло просто да я произведе само с местни ядрени централи на по-ниска цена.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар