Германия не нарушила правата на убитите при удара в Афганистан през 2009-а

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съд за правата на човека постанови днес, че Германия е провела достатъчно добре разследването по случая с въздушен удар близо до афганистанския град Кундуз през 2009 г., който беше разпореден от германската армия и при който бяха убити множество цивилни, предадоха ДПА и Ройтерс.


В удар на САЩ в Афганистан м.г. са убити 33-ма цивилни

Съдът заяви, че Германия не е нарушила Европейската конвенция за правата на човека. Съдебното решение е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Делото беше заведено от афганистанец, загубил при удара двамата си сина – на 8 и 12 години. Мъжът обвини Германия, че е нарушила човешките права във връзка с разпореждането на атаката на 4 септември 2009 г., при която загинаха около 100 човека.

Германски командир заповядал американски изтребители да унищожат две цистерни за гориво, които били откраднати в Южен Афганистан. Офицерът се тревожел, че бойци могат да използват камионите като подвижни бомби.

Първоначално беше съобщено, че повечето жертви са талибански бойци. По-късно обаче се оказа, че много от загиналите при взрива са били цивилни, събрали се, за да източат гориво за свои нужди.

В Германия беше проведено разследване срещу офицера. Отделно роднини на жертвите поискаха обезщетения пред германски съдилища, но исканията им бяха отхвърлени.

По онова време съдебните власти постановиха, че не е установено офицерът да е действал неправилно. Освен това германското законодателство не позволява съдебни искове от физически лица срещу чужда държава.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар