Германия одобри покупка на танкове и боеприпаси за над 6 милиарда евро

Германия одобри покупка на танкове и боеприпаси за над 6 милиарда евро

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германската бюджетна комисия одобри закупуването на танкове, боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана на стойност над 6 милиарда евро, съобщиха източници на Ройтерс.

Дни след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. канцлерът Олаф Шолц изненада съюзниците си, като обяви “Zeitenwende” (повратна точка) със създаването на специален фонд на стойност 100 млрд. евро за възстановяване на въоръжените сили.

Разрешените от днес покупки на оръжие включват 105 танкове “Леопард 2 А8” от производителя на оръжие KNDS за 2,93 млрд. евро, съобщиха източниците, информира БТА.

Сключена е сделка също за купуване на до 200 000 снаряда на стойност до 1,3 млрд. евро от Diehl и Nammo.

Освен това ще бъдат закупени четири системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” на обща стойност 1,35 млрд. евро според източниците.

“Днес бюджетната комисия за пореден път взе важни решения за обществени поръчки, които превръщат обявената от канцлера повратна точка”, заявиха членовете на комисията от трите партии от управляващата коалиция в съвместно изявление.

Изявлението не посочва подробности за покупките или техните стойности, но гласи, че те ще помогнат на германската армия в планирането през следващите десет години и ще осигурят на Украйна спешно необходими доставки.

След срещата с бюджетната комисия министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че през първата половина на годината са били одобрени проекти на обща стойност почти 27 млрд. евро.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар