Германия пак разследва ваксината на AstraZeneca, Берлин спря употребата при младите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германия прави повторна оценка на ваксината на AstraZeneca, след като Берлин временно спря използването й при хора на възраст под 60 г. заради нови данни за потенциално опасни странични реакции, информира „Блумбърг“.

Комисията за ваксинация и Институт „Паул Ерлих“ ще излязат с нови препоръки как да се процедира с ваксината.

Говорител на Институт „Роберт Кох“ потвърди, че се прави оценка на ваксината на AstraZeneca.
Регионалните здравни министри ще обсъдят ваксината на специална среща по-късно днес.

По-рано този месец Германия се присъедини към други европейски държави, които възобновиха използването на ваксината, след като бе спряно използването й заради починали вследствие образуване на кръвни съсиреци. Впоследствие Европейската агенция по лекарствата заключи, че ваксината има повече ползи от рискове.

От Институт „Паул Ерлих“ съобщиха, цитирани от „Ройтерс“, че са регистрирани 31 редки случая на кръвни съсиреци в мозъка. От тях 9 души са починали, след като са получили ваксината на AstraZeneca.

Регистрирани са 31 случая на тромбози на мозъчните венозни синуси. В 19 от тях има тромбоцитопения – състояние, при което човек има необичайно ниски нива на тромбоцити в кръвта си. 9 души са починали. Почти всички случаи са при жени между 20 и 63 г. Починали са двама мъже на 36 и 57 г.

Берлин спря употребата на ваксината при всички на възраст под 60 г. Преди болниците в провинцията спряха ваксината да се прилага при хора на възраст под 55 г.

До момента в Германия ваксинираните с продукта на AstraZenaca са около 2,7 милиона.

Например, Норвегия е ваксинирала 130 000 души с тази ваксина и има пет такива случая с кръвни съсиреци, от които трима души са починали. Великобритания е регистрирала 5 случая при поставени 10 милиона дози.

В същото време е публикувано германско изследване, което преосмисля използването на ваксината. В проучването са включени 9 пациенти, които са получили тромбози 4-16 дни след поставянето на ваксината. 7 пациенти са имали тромбози на мозъчните венозни синуси, един пациент – белодробен емболизъм и 1 други тромбози. Четирима пациенти са починали. Заключението е, че ваксината AZD1222 е свързана с развиване на протромботично състояние.

Но според специалисти изследването изглежда има няколко ограничения и не може да се докаже категоричнa причинно-следствена връзка.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар