Германия потресена от филм за български роби в 21 век!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Документален филм за живота на работниците в най-големите кланици в Германия с основен фокус върху българските клетници бе излъчен вчера по германската тв SAT 1. Продукцията предизвика огромен скандал, след като авторите й обвиниха лично собственика на заводите за разфасоване на месо Клеменс Тьонис в жестока експлоатация на чужденци.

Филмът е сниман и със скрита камера от българска репортерка, която се представя като Милена и подписва договор за работа в кланицата.

„Това беше най-ужасният ден в живота ми, всичко ме болеше след това“, разказва репортерката. „В документалния филм обвиняват собствениците на кланицата, че се отнасят към работниците като към „хора за еднократна употреба“.

Те получават минималната надница от 9,50 евро на час, от която им се удържат по 2,50 евро за квартира. На 70 квадрата често живеят по 7-8 души. Пари се удържат и за транспорта с рейсове към кланицата. След три дни работа под прикритие, „Милена“ напуска, но я задължават да продължи да плаща наема си за квартирата на завода още три месеца. Всеки ден също така са я карали да работи с един час повече без заплащане. Така тя всъщност натрупва дългове. Лекарка застава пред камерата и разказва, че се е налагало да третира често различни наранявания, без поточните линии да бъдат спирани.

„Това е модерно робство“, се заявява във филма, озаглавен „Тьонис отвътре“ (Inside Tönnies).

„През последния месец работихме по 210 часа, с 50 повече от допустимото“, разказват работници.

Журналистите се опитват да конфронтират и самия Клеменс Тьонис с обвиненията, но той подминава камерата им без коментар. Вместо това праща полиция да прогони телевизионния екип.

След излъчването на филма от фирмата обвиниха днес екипа, че е плащал на работници в кланиците, за да говорят лъжи. В същото време десетки бивши служители са се обадили в теливизията, за да потвърдят информацията и да разкажат своите истории.

Целият филм от 90 минути е достъпен на сайта на SAT1 за онези, които се справят с немски – линк ТУК. Изисква се регистрация за достъп.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар