Германия превръща стара мина в най-голямата плаваща слънчева електроцентрала

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Германия днес започна строителството на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. Тя е разположена в езеро в източната част на страната, което някога е било открита мина за лигнитни въглища.

Разпростираща се върху 16 хектара, плаващата фотоволтаична централа в близост до град Котбус е най-голямото подобно съоръжение в Германия и едно от най-големите в Европа, според оператора на проекта, местната “Лийг” (Leag) и разработчика “И Пи Ню Енерджис” (EP New Energies).Очаква се новата мощност да влезе в експлоатация през второто полугодие на 2024 г., като част от климатичния преход на икономиката на историческата област Лужица, чийто най-голям град е именно Котбус.


Очаква се централата да генерира около 29 000 мегаватчаса електроенергия годишно, което е достатъчно за захранване на 8250 домакинства.

Около 51 000 слънчеви модула са монтирани на почти 1900 плаващи в езерото платформи.

Дейностите по наводняването на някогашната въглищна мина започна през 2019 г. Обектът трябва да се превърне в най-голямото изкуствено вътрешно езеро в Германия в рамките на десетилетие.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар