Германия прие резолюция, признаваща масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В сряда германският парламент прие резолюция, признаваща масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна, известен като Голодомор, за геноцид на украинския народ. Това става по време на репресивното управление на съветския ръководител Йосиф Сталин. По време на Голодомора се предполага, че са загинали над 3 милиона украинци, пише „Свободна Европа“.

Бундестагът гласува в подкрепа на резолюцията, внесена от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц (ГСДП, Зелените и Свободните демократи) и основния опозиционен блок (ХДС-ХСС). Резолюцията беше приета с тяхна подкрепа, а другите две опозиционни партии („Алтернатива за Германия“ и „Левите“) се въздържаха.Гласуването се състоя след дебати, на които присъстваше и посланикът на Украйна в Германия. То идва дни, след като Украйна отбеляза 90-ата годишнина от началото на глада, за който се смята, че е убил милиони украинци.


„Масовата смърт от глад не е резултат от провалена реколта“, е записано в текста на резолюцията. „Политическото ръководство на Съветския съюз при Йосиф Сталин е отговорно за глада“, се допълва в текста. В документа се отбелязва още, че „Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско“, както и, че „цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само районите със зърнени култури“.

„От днешна гледна точка това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически план като геноцид“, се казва в резолюцията. „Германският Бундестаг споделя подобна квалификация“, пише още.

По думите на депутата от Зелените, които са част от управляващата коалиция, Робин Вагенер причината за голодомора е в Кремъл. „Там диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със сила и да предизвика глад“, каза той. „Убийството с глад е имало за цел и да потисне политически украинското национално самосъзнание, украинската култура и език“, добави Вагенер. По думите му „паралелите с днешния ден са очевидни“.

Тази гледна точка прозвуча от трибуната и от други депутати, девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна. „Сегашната руска агресия срещу Украйна се вписва в тази историческа традиция“, каза консервативният опозиционен депутат Фолкер Улрих.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за признаването на Гладомора за геноцид. „Благодаря на членовете на Бундестага за това историческо решение. Истината винаги побеждава“, написа Зеленски в Twitter.

Историците остават разделени в мненията си дали гладът в Украйна е бил геноцид. Дали Сталин нарочно е искал да избие украинците в опит да смаже движението за независимост от Съветския съюз, или гладът е настъпил най-вече заради некомпетентност на властта, съчетана с природни фактори. Това е основният въпрос, по който историците спорят.

Освен Украйна, още 16 държави са признали глада за геноцид. Това са Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и Ватиканът. Други страни като Аржентина, Чили и Испания са го осъдили като  „акт на изтребление“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар