Германия се присъедини към лунната програма на САЩ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германия се превърна в 29-ата страна, присъединила се към предложенията на САЩ за нормите на поведение в космоса и за изследването на Луната, наречени “Артемида” (“Артемис”), съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Подписването на споразуменията “Артемида” бележи ключово допълнение към нарастващия списък от страни, които привеждат своите космически политики и стандарти на сътрудничество със тези на Съединените щати, тъй като нации като Китай и Индия гледат на Луната като място за технологичен напредък и национален престиж.Индия, която миналия месец се превърна в четвъртата страна, постигнала меко кацане на Луната, се съгласи да се присъедини към Споразуменията “Артемида” през юни, но Китай и Русия не са ги подписали.


Сега и Германия се присъедини към предложенията на САЩ, като подписа споразуменията в резиденцията на германския посланик във Вашингтон.

Това е важен момент, защото Германия е икономическата сила на Европа и винаги е била част от Eвропейската космическа програма“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън за Ройтерс.

Споразуменията “Артемида”, наречени на американската лунна програма, са поредица от двустранни договори между САЩ и други страни. Като основа до голяма степен са взети принципите на Договора за космоса от 1967 г. През май 2020 г. НАСА обяви основните принципи, на които ще се основават – правила за добив на ресурси на Луната и идеята за създаване на така наречените зони за безопасност, които трябва да предотвратят “вредна намеса”.

Япония, някои европейски страни и други нации с космически програми вече са се присъединили към споразуменията. Европейската космическа агенция, която има 22 държави-членки, включително Германия, е основен партньор на НАСА за програмата “Гейтуей” – планирана космическа станция, която ще обикаля около Луната като част от програмата “Артемис”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар