Германската социалдемократическа партия подкрепят коалиция с Меркел – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц започна кампания, която има за цел, да убеди неговите съпартийци, да подкрепят идеята за нова голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

Проучване на общественото мнение на института “Форза” показа, че 56 на сто от членовете на ГСДП подкрепят участието на партията в широката коалиция, която управлява най-голямата икономика в Европа през последните четири години. Проучването беше публикувано, след като Шулц започна серия от срещи с членове на партията в провинция Северен Рейн – Вестфалия, където ГСДП се ползва със сериозна подкрепа. В неделя ще се състои извънреден конгрес, на който ГСДП ще гласува “за” или “против” призива на Шулц за започване на официални коалиционни преговори с християндемократите на Меркел.

Днес Шулц говори в Дортмунд и се очаква утре да посети Дюселдорф, провинциалната столица на Северен Рейн – Вестфалия. На конгреса в Бон тази неделя ще участват общо 144 депутати от тази провинцията, които са близо една четвърт от общия брой.

Опитите на Шулц да убеди съпартийците си да приемат споразумението обаче идва в момент, когато напрежението между Християндемократическия съюз (ХДС) и баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) се засилва заради проектоспоразумението за сформиране на широка коалиция, което Шулц прие миналата седмица. То обаче не включва няколко важни искания на ГСДП, включително промени в системата за здравеопазване и повишаване на данъците за богатите. Лидерите на ХДС и ХСС твърдо отхвърлиха призивите на социалдемократите за промени в текста, припомня ДПА.

Дори ако над 600-те депутати на конгреса в неделя подкрепят идеята за нови коалиционни преговори с Меркел, 450-те хиляди редови членове на партията ще трябва да гласуват след това по пощата, за да кажат дали подкрепят или отхвърлят евентуално споразумение за нова коалиция. Някои членове на ГСДП вярват, че страната трябва да избере друг вариант, като правителство на малцинството или нови избори. На изборите през септември ГСДП отбеляза най-слабия си резултат на федерални избори от 1949 г. насам.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар