Германският вестник “Ди Велт” изтъква напредъка на България за справяне с мигрантите – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германският вестник

стоп кадър/НОВА

“Германия вече се е ангажирала с подкрепа за присъединяването на България към Шенген. София е изпълнила всички критерии”. Думите на федералния канцлер Олаф Шолц още преди година са цитирани от германското издание “Ди Велт” в коментар на Филип Фолкман-Шлук за напредъка на България за борбата с нелегалната миграция, информира НОВА.Той разказва, че до неотдавна източната външна граница на ЕС от България към Турция се смяташе за преодолимо препятствие. Дупки в порутената ограда и корумпирани служители характеризираха ситуацията по 270-километровата граница. Но правителството в София, чиято обявена цел е присъединяването на България към Шенгенското пространство, в последно време засили значително борбата с корупцията и нелегалната миграция.


Той се позовава на българското вътрешно министерство, според което само до август тази година са предотвратени 131 000 опита за нелегални преминавания на границата. Това е 40% повече в сравнение със същия период на миналата година. Документирани са както случаи, при които гранични полицаи употребяват сила спрямо мигранти, така и нападения на мигранти спрямо полицаи.

Има рязко повишение на броя на разследвания спрямо каналджии, които често прехвърлят мигранти от България към Германия – в резултат от сътрудничество с Европол и с разследващи от Германия, за чиято помощ България официално помоли.

София отчита успехи също по Западния Балкански маршрут, който минава през България, Сърбия и Македония. Това би означавало, че почти никакви нелегални мигранти от България няма да достигнат Сърбия, откъдето те по-рано продължаваха пътя си на север. Броят на регистрираните опити за нелегални прехвърляния от Македония е над десет пъти по-голям, отколкото тези от България, според запитване на Die Welt. С това проблемът предимно е в Хърватия и Словения, които са най-близките външни граници на ЕС.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар