Уволниха говорителката на украинското южно военно командване

Германският оръжеен износ продължава да расте заради доставките за Киев и Рияд

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Аксел Хаймкен/ДПА чрез АП/БТА

Германският оръжеен износ продължава да расте заради доставките за Киев и Рияд

Между 1 януари и 18 юни германското правителство е одобрило експорта на въоръжение за поне 7,48 милиарда евро, или с 30% повече в сравнение с първото полугодие на миналата година

Германският оръжеен износ достига рекордно равнище за втора поредна година, а основната причина за това е продължаващата и увеличаваща се военна помощ за Украйна, съобщи федералното Министерство на икономиката, цитирано от ДПА.

Между 1 януари и 18 юни германското правителство е одобрило експорта на въоръжение за поне 7,48 милиарда евро, или с 30% повече в сравнение с първото полугодие на миналата година, разкрива ведомството в отговор на парламентарно питане от Севим Дагдален, депутат от популисткия “Алианс на Сара Вагенкнехт”, добавя БТА.

Около 65% от износа, или 4,88 млрд. евро, са били предназначени за подпомагане на Украйна във вече над двегодишната ѝ битка за отблъскване на пълномащабното руско нахлуване.

През 2023 г. германското правителство отново отчете рекорд в оръжейния износ, разрешавайки продажби за 12,2 млрд. евро, основният дял от които отново се пада на оказването на военна подкрепа на Киев.

Тази година, след неколкогодишно прекъсване, Саудитска Арабия се връща в челната петица на страните купувачи на германско оръжие. Причината за временното отсъствие на богатата държава от региона на Залива беше наложен от Берлин мораториум върху експорта за тази дестинация заради убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги, а също и заради намесата на Рияд в гражданската война в Йемен.

Хашоги беше жестоко убит в сградата на саудитското Генерално консулство в Истанбул от специално изпратен за целта отряд убийци.

Впоследствие Берлин реши да смекчи ограничителния режим за износа на оръжие за Саудитска Арабия, след като кралството прекрати участието си в бойните действия в Йемен.

По данни на Икономическото министерство, от началото на годината Германия е одобрила продажбата на оръжие на Рияд за 132,48 милиона евро.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар