Германски вирусолози посочиха единственото спасение от COVID-19

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германските вирусолози смятат за една от спасителните мерки в борбата срещу пандемията COVID-19 масова зараза на жителите на страната с коронавирус – до 70%. Те също така посочиха основните заплахи от нова инфекция.

Известният немски физик, философ, автор на книги, телевизионният водещ Харалд Леш свали програмата и  покани вирусолозите Улрик Протцер от Техническия университет в Мюнхен и Ян Феликс Дрекслер от клиниката “Шарите” в Берлин да участват в нея. Учените говориха за това какво представлява новият коронавирус Sars-CoV-2, защо е толкова агресивен и какви са основните му заплахи днес, пише списание Focus.

Днес коронавирусните вирусолози го сравняват с причинителя на SARS, който предизвика епидемия през 2002-2003. И двата са склонни да влязат в белите дробове, за да се размножават в клетките им, и да заразяват хората чрез капки влага, разпространена от тялото.

Новият вирус обаче е много по-агресивен, това е една от основните му заплахи.

„За разлика от стария, новият тип, причинявайки COVID-19, придоби способността да се размножава в назофаринкса, въпреки че има малко рецептори, които му позволяват да се захване. Това означава, че вирусът е еволюирал, е започнал да действа по-ефективно и пътищата му за предаване са съкратени ”, обясниха експертите мащабната инфекция.

Друга основна заплаха от COVID-19 е, че човечеството все още не е имало опит да се зарази с тази инфекция и затова проблемът с развитието на имунитет към нея отнема време. От една страна, е необходимо по всякакъв начин да се ограничи растежа на пандемията, за да не рухнат медицинската индустрия и други важни сфери на обществото.

От друга страна, за развитието на резистентност към нов коронавирус и за развитието на ваксини е необходимо състояние като масов имунитет, което е възможно само когато повечето хора са заразени.

„За да се справят с вируса, в Германия трябва да бъдат заразени до 60 милиона души. Такава масивна инфекция не е нещо ужасно, защото означава развитието на колективен имунитет и създаването на ефективна ваксина, основана на антитела “, така експертите обясниха идеята си за начин за спасение.

Според тях новият коронавирус няма да изчезне, с голяма вероятност ще се превърне в сезонна инфекция.

„Той не е особено екологично устойчив и ще отслабне през лятото, защото е уязвим от ултравиолетовото излъчване и топлината. Независимо от това, случаите на инфекция ще продължат, тя няма да изчезне напълно. Ние можем да спечелим само ако двама от трима души в страната (приблизително 70%) станат имунизирани, тоест се разболеят и развият имунитет “, казват експертите.

Превод и редакция: БЛИЦ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар