Германски евродепутат настоя Полша да бъде изключена от ЕС

Германски евродепутат настоя Полша да бъде изключена от ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германия повдига въпроса за визовия скандал в Полша, при който властите във Варшава са издали няколкостотин хиляди работни визи на чужденци срещу подкупи. На 27 септември членът на Европейския парламент от Германия Гунар Бек поиска от Европейската комисия да обмисли възможността за разследване на Полша съгласно член 7 от Договора за Европейския съюз, който описва процедурата за изключване на държава членка от ЕС, пише руското издание „Лента“.

Депутатът припомни, че според съобщения в медиите около 250 000 визи по 1000 евро всяка са били продадени чрез полските консулства по целия свят, и по-специално в Африка и Азия.„След като скандалът излезе наяве, Пьотр Вавжик беше уволнен като заместник-министър на външните работи на Полша, а други седем души, включително неговият помощник, бяха обвинени в подкуп. ЕС има право да преследва физически и юридически лица, които организират или подпомагат дейности, улесняващи незаконното преминаване на външните му граници„, се казва в писмото на Бек до ЕК.


Парламентаристът също така се интересува дали измамната визова схема на Полша може да се счита за „хибридна атака“ срещу ЕС и как представителите на ЕС възнамеряват да накажат полските служители във връзка със събитията.

„Ако не е така, защо се прави разлика между хибридни атаки от страни извън ЕС и хибридни атаки от държави членки?“, озадачено пита Бек.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар