Германски учени: Динозаврите имат сексистки и расистки имена

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди около 200 години човечеството открива първите останки от динозавър. С дължина от 8.5 метра той е наречен първоначално “Голямо влечуго”. Официалното име Мегалозавър е дадено от Уилям Бъкланд, министър и геолог, който открива фосилизираните останки на огромното влечуго в поле във Великобритания през 1824 г. Бъкланд избира името Мегалозавър поради огромния размер на костите, които той и други са изровили. Така се дава традицията откривателите да наименуват новите динозаврите, които са открили. Според група от германски учени това обаче е крайно проблематично.

За да проучи как се е променило наименованието на динозаврите през последните 200 години, Ема Дюн, палеобиолог от университета Фридрих-Александър в Ерланген-Нюрнберг, Германия, и нейните колеги анализираха имената на 1500 вкаменелости.

Екипът открива, че 3% от тях или 89 на брой имена, са обидни и “излъчват расизъм, сексизъм, колониализъм или са наречени на противоречиви фигури“. 

Например, много от динозаврите, открити по време на поредица от експедиции между 1908 и 1920 г. от германски изследователи в Тендагуру в Танзания, която тогава е била част от Германска Източна Африка, са кръстени на немски народ, а не на местни. Според учените това е пример за расизъм и колониализъм.

Не е тайна, че много от тези изследователи са били поддръжници на расистки теории. Освен това мнозинството от видовете, кръстени на човек, са наречени с мъжки имена.

Според учените ситуацията с имената при динозаврите не е толкова критична, като тази при растенията и насекомите. Дори днес все още има видове кръстени на Хитлер и Мусолини.

Понякога са възможни и обърквания сред неспециалистите. Видът Нигерозавър (Nigersaurus) звучи расистки за някой без големи познания по география. Името обаче е в чест на държавата Нигер.

Международна комисия по зоологическа номенклатура (ICZN) отхвърли призивите на групата.

ICZN е твърдо против връщането назад и преименуването на видове, чиито имена сега може да се считат за обидни. Освен това няма да забраним наричането на нови видове на хора“, казва президентът на ICZN Томас Пейп, таксономист в Природонаучния музей на Дания в Копенхаген.

Организацията отдава голямо значение на запазването на “стабилността” на имената и това може да бъде застрашено, ако те бъдат променени със задна дата.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар