Германското дъщерно дружество на “Северен поток 2” веднага удари на камък

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Регистрираното преди броени дни германско дъщерно дружество на “Северен поток 2” се сблъска със сериозен проблем почти веднага, предаде ДПА. Той е свързан с окомплектоването на надзорния съвет на компанията.

Германското външно министерство отказа да разреши Дитер Валтер Халер да бъде избран за председател на борда на директорите, съобщи говорителят на министерството Кристофър Бургер. Вътрешна проверка е установила, че заемането на този пост от Халер би накърнило интересите на страната.Бургер посочи, че Халер е информирал външно министерство за намерението си да заеме поста на председател на регистрираното в сряда дружество “Газ за Европа” (Gas for Europe GmbH) като пенсиониран държавен служител в съгласие с член 105 от закона за федералните държавни служители.


На сайта на компанията Халер вече беше представен като председател на надзорния борд. Преди пенсионирането си той е заемал различни постове във външно министерство и във федералното канцлерство. Бил е посланик в Саудитска Арабия и Южна Африка, както и управляващ директор на консултантска компания.

Федералната мрежова агенция на Германия спря процедурата по сертифициране на газопровода през ноември, заявявайки, че германското законодателство изисква операторът на транспортната мрежа да бъде германска компания.

Nord Stream 2 AG, консорциумът, който притежава газопровода “Северен поток 2” и ще бъде негов оператор на германската му част, обяви създаването на германско дъщерно дружество, наречено Gas for Europe GmbH. Тази стъпка приближава тръбопровода с една стъпка напред до получаването на одобрението на германските регулатори за започване на експлоатация. Дъщерното дружество е създадено съгласно изискванията на федералната мрежова агенция

“Северен поток 2” беше изцяло завършен преди няколко седмици, но не можа да заработи поради липса на сертификация. Очаква се той да получи такава до няколко месеца.

Русия рискува “сериозни последици” в случай на агресия срещу Украйна. Санкциите, подготвяни от Запада, ще засегнат и газопровода “Северен поток 2”, предупреди в четвъртък германската министърка на външните работи Аналена Бербок. 

“Северен поток 2” няма да бъде реализиран, ако Русия нападне Украйна, заяви на свой ред говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. “Искам да съм ясен. “Северен поток 2″ няма да се реализира, ако по един или друг начин Русия атакува Украйна”, посочи Прайс. “Няма да навлизам в подробности. Ние ще работим с Германия, за да гарантираме това.”

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар