Германското правителство одобри квоти за жените във висшия мениджмънт

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германското правителство одобри днес въвеждането на квоти за жени в управителните съвети на компаниите с цел постигане на по-силно представителство, предаде ДПА.

Новият законопроект, който трябва да бъде одобрен от парламента на страната, предвижда компании, листвани на фондовите борси, чиито съвети се състоят от повече от трима членове, да имат поне една жена на висша ръководна длъжност, допълва БТА.


Локдаунът вещае масови фалити в Германия

Правилата ще бъдат дори по-строги за компании, в които федералното правителство има мажоритарен дял. В техните бордове ще трябва да има поне по една жена, дори ако те са само от по трима членове. Компаниите ще трябва и да посочват конкретни причини, ако планират в ръководните им органи да няма жени, а санкциите за нарушаване на тези изисквания ще бъдат по-строги.

Според проучване, проведено от изследователския център Фидар (Fidar), който се застъпва за по-силно женско представителство на висши ръководни длъжности, 44 процента от листваните компании, които ще бъдат засегнати от новите квоти, в момента нямат нито една жена на ръководните си етажи.

За надзорните съвети на компаниите в Германия вече са въведени квоти за жени. Фирми с определен размер, като цяло с над 2000 служители, трябва да осигурят, че жени заемат 30 процента от позициите в надзорните им съвети.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар