Германското правителство спасява не само банките, малките и големите фирми, но и работниците

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По прясна информация: Германското правителство спасява не само банките, малките и големите фирми, но и работниците. 740 Милиарда евра планира да “извади” правителството от бундес-касата и бундес-банката, които ще разпределя по Министерствата според нуждите на гражданите!

***
Германия е велика (#с1наум)
По прясна информация: Германското правителство спасява не само банките, малките и големите фирми, но и работниците. 740 Милиарда евра планира да “извади” правителството от бундес-касата и бундес-банката, които ще разпределя по Министерствата според нуждите на гражданите!
Тази седмица парламентът ще продължи да работи на високи обороти и ще внедри нови закони за закрила на всички, които попаднаха в финансова криза и ги застрашава банкрут. Много важно бе изказването на Министъра на икономиката и енергетиката Алтмайер, който официално съобщи, че за фирмите, които имат не повече от 10 служители/работници ще получат безвъзмездна помощ от 15 000 евра на месец ( за периода от следващото тримесечие ) за да запазят работните места. За фирми със служители до 5 човека, се отпускат 9 000 за следващите три месеца, т.е. 27 000 евра. За да се избегне бюрократичността ще е нужно молбите за финансова помощ да се подават дигитално, а като начало ДДС се “стопира”.
Семействата ще получат допълнителни добавки за децата (от 185 до 209 евра на дете), т.е. двойни надбавки, а токът, водата и парното няма да спрат при неизплащане на сметките и задълженията. Няма да се допуска анулиране на договорите за наеми на жилища и индустриални помещения, офиси, малки частни магазини, салони и др. Банките са задължени да изчакат с изплащането на месечните кредитни вноски на клиентите си.
Всички работници и служители, които поради кризата са принудени да не ходят на работа и да останат в къщи ще получат 67% (нетна заплата) обезщетение от застраховка за безработица, така наречената краткосрочна помощ (Kurtzarbeitgeld). Федералната агенция по заетостта отговаря за тази услуга.
Над всички болнични заведения се разтваря милионен финансов чадър – едно интензивно легло струва 50 000 евра. За да бъде закупено едно такова с цялото му оборудване държавата отпуска милиарден пакет за поддръжка на капацитета в болниците.
Компаниите изпадат в недостиг на ликвидност не по своя вина и работните места са застрашени. Затова федералното правителство реши да създаде фонд за икономическа стабилизация.
Най-вълнуващото обаче е фактът, че все повече млади и на средна възраст хора се включват на доброволни начела в подпомагане екипите по обгрижването на пациентите в болниците. Също така много наемодатели на фризьорски салони и други дадени под наем помещения освобождават наемателите си от заплащането на наем за определен период от време.
Фондът за икономическа стабилизация ще се активира със следните инструменти:
– гаранционна рамка от 400 милиарда евра, която има за цел да помогне на компаниите да се рефинансират на капиталовия пазар (преодоляване на ограниченията за ликвидност)
– кредитни разрешения от над 100 милиарда евра за укрепване на капитала на компаниите (рекапитализация)
– Друго разрешение за кредит за 100 милиарда евра за рефинансиране на специални програми на KfW ( KfW е немска обществена финансова институция (банка) за поддръжка на предприемачеството и на малките и средните предприятия. Това е немска държавна банка, в която федералното правителство на Германия принадлежат 80 % акции, а федералните щати на Германия — 20 %).
При допълнителна нужда, за да финансира тези мерки, федералното правителство ще отпусне допълнителни средства на капиталовия пазар. За целта то ще използва установения си достъп до пазара чрез Германската финансова агенция.
Според последната анкета 3/4 от населението на Германия са доволни от работата на правителството и само 1/3 от тях изпитват несигурност.
Днес Немската държава прибра 120 000 немски гражданина разпръснали се като туристи по целия свят.
Саксония ще приеме в болниците си италиански пациенти ( първите вече са кацнали на немска територия), а Югозападна Германия ще приеме французи, от пограничните градове на Франция, инфицирани с вируса.
Само за сравнение: “Поръчката” на Тръмп за помощен пакет от 900 Милиарда Долара беше отхвърлена в рамките на два дни точно толкова пъти (2) от Сената, с предлог, че парите ще стигнат само до големите монополи в страната.

 

Nikolay Yochkolovski

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар