Германско гражданство вече се взима по-лесно, но може да бъде и отнето

Германско гражданство вече се взима по-лесно, но може да бъде и отнето

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Германия вече важат новите правила за получаване на гражданство. Те улесняват процедурата. Ето какво се променя:

Влиза в сила нов закон, улесняващ придобиването на германско гражданство

Чужденците, които живеят законно в Германия, вече ще могат да кандидатстват за германски паспорт след петгодишен престой. Досега този срок обикновено беше осем години. В случай на “особени постижения в областта на интеграцията” в бъдеще натурализацията ще бъде възможна само след три години. Тук се има предвид следното: добро владеене на езика, доброволческа дейност или много добро представяне в училище или на работното място.

Двойното гражданство – вече възможно почти за всички

Доскоро много чужденци трябваше да се откажат от предишното си гражданство, за да придобият германско. Изключение се правеше за гражданите на ЕС и Швейцария, както и за хората от тези държави, които не позволяват отказ от гражданство. Занапред вече почти всички ще могат да задържат и стария си паспорт, след като придобият германски, стига законодателството на другата държава да го позволява.

И децата по-лесно ще стават германци

Всички родени в Германия деца ще могат да получат германско гражданство, стига поне един от родителите да е живял във Федералната република поне пет години. Досега този срок беше осем години. По принцип родените в Германия деца могат да придобият германско гражданство и да запазят гражданството на своите родители.

Улеснения за поколението на т.нар. гастарбайтери

Въвеждат се улеснения и за представителите на т.нар. генерация на гастарбайтерите, които от десетилетия живеят в Германия. Те вече не трябва да полагат писмен изпит по немски език, за да получат гражданство. За тях отпада и т.нар. Einbürgerungstest, изпита за получаване на германско гражданство с 33 въпроса. Целта на това изключение е да уважи приноса на това по-възрастно поколение. Всички останали трябва да имат познания по немски език на ниво B1, както и да издържат успешно т.нар. Einbürgerungstest.

Съвместимост с основните ценности и принципи

За да получат германски паспорт, чужденците трябва – както и преди – да декларират своята привързаност към свободния и демократичен ред, залегнал в Основния закон на Германия. В реформата ясно се посочва, че “антисемитски, расистки действия, както и такива, насочени срещу пола или сексуалната ориентация и други нехуманни действия” са несъвместими с Основния закон.

След антисемитските прояви в Германия в последните месеци беше добавен още един пасаж. Той поставя като изискване за придобиване на гражданство и признаването на “специалната историческа отговорност на Германия за несправедливото националсоциалистическо управление и неговите последици, особено по отношение на защитата на еврейския живот”. В списъка с въпроси в тестовете беше включен и такъв за правото на съществуване на държавата Израел.

Германско гражданство – при финансова независимост

Натурализацията е възможна, ако съответният чужденец може да се издържа, без да получава социални помощи. И тук важат облекчения за гастарбайтерите, които са дошли в Западна Германия преди 30 юни 1974 или в ГДР преди 13 юни 1990.

Документите за германско гражданство се подават към съответната служба по адрес на пребиваване, а цената е 255 евро на човек и 51 евро за непълнолетни деца, които кандидатстват за гражданство заедно с родителите си.

Германското гражданство може да бъде и отнето

В Германия през последните години се наблюдава ръст в броя на чужденците, които кандидатстват за гражданство. През 2023 година 200 100 са придобили такова – 19% повече, отколкото през предходната година. Те са от 157 националности, като над една трета са сирийци.

Германското гражданство може да бъде и отнето – в рамките на десет години. Това се прави в случай на измама или предоставяне на невярна информация.

 

Материалът е публикуван ТУК


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар