Германците въстанаха срещу

Германците въстанаха срещу “Алтернатива за Германия” и екстремистите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Около 100 000 протестиращи участваха днес в голяма демонстрация срещу десния екстремизъм в западния германски град Дюселдорф, предаде ДПА, като се позова на данни на полицията.

Първият от около 30 такива протеста, планирани в провинция Северен Рейн-Вестфалия по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, започна с демонстрация и шествие по река Рейн. Основният акцент на протеста бе противопоставяне на крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” (АзГ).

Участниците в демонстрацията преминаха през улиците на града, издигайки лозунги, които гласяха “Срещу “Алтернатива за Германия” – Няма да мълчим. Няма да отвърнем поглед. Ще действаме!”

Полицията определи проявата като “много популярна” и съобщи, че за протеста са дошли толкова много хора, че се е наложило да бъдат затворени допълнителни улици.

Протестна вълна залива Германия от повече от седмица, хиляди хора демонстрират всеки ден в редица германски градове срещу крайнодесния екстремизъм и “Алтернатива за Германия”.

Повече от 10 000 демонстранти се включиха в събота в протест срещу десния екстремизъм и в северния германски град Кил на фона на други подобни демонстрации и шествия в цялата страна, допълва ДПА.

Протестната проява, съвпадаща с Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, привлече тълпи от хора на историческия главен площад на пристанищния град на брега на Балтийско море в подкрепа на демокрацията и солидарността.

Германската Конфедерация на профсъюзите, организатор на митинга, съобщи за повече от 15 000 участници, а по данни на полицията те са били около 11 500 души. Както и другаде, демонстрацията в Кил бе израз на противопоставянето срещу крайнодясната партия “Алтернатива за Германия”.

Германия улесни депортирането на чужденци и затегна мерките за приемане на бежанци

Десните екстремисти стават все по-гръмогласни, каза министърката на вътрешните работи на провинция Шлезвиг-Холщайн Сабине Зутерлин-Вак. Едно нещо е сигурно: националсоциалистическите идеи не трябва да имат място в нашето общество, добави тя.

Откриха цял арсенал в имоти на предполагаем член на

Демонстрациите срещу десния екстремизъм идват на фона на разкритията на разследващата медия “Коректив”, според която няколко фигури от партията “Алтернатива за Германия” и крайнодесният австрийски лидер Мартин Зелнер са имали среща в Потсдам през ноември миналата година, отбелязва ДПА. На срещата се е обсъждало как от Германия да бъдат изгонени голям брой хора с чуждестранен произход, в това число и германски граждани.

“Алтернатива за Германия” уточни, че се разграничава от предложението за депортация на натурализирани германски граждани, което всъщност е било направено от Мартин Зелнер.

Гняв, протести, стачки: Какво става в Германия?

Германски социолог предупреди, че мащабните демонстрации могат бързо да намалеят, писа наскоро изданието “Фокус”. Икономическият и социален изследовател Андреас Херто направи своята оценка по отношение на въпроса дали протестът ще промени Германия и каква роля ще играе АзГ през 2024 година.

Според него 2024 г. е решаваща година за АзГ, в края на която партията може да бъде в правителството и по този начин да се утвърди, но също така да се разцепи и все повече да губи значението си. Разбираемо е, че партията набляга на първия вариант.

Вижте снимки от протести от последната седмица в различни германски градове >>


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар