Германците трупат тонове злато | Бизнес.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Златните съкровища на германците, които се състоят от кюлчета, монети и бижута, остават на високо ниво. Пандемията увеличи търсенето на злато като сигурно пристанище в кризисните времена – рекордът за Германия бе постигнат през 2021 година с 9089 тона.

Но и показателите за тази година не отстъпват особено – във Федералната република все още 9034 това от благородния метал са частна собственост, установява проучване на франкфуртската “Reisebank”, един от основните продавачи на злато в Германия. Златото не носи нито лихви, нито дивиденти – но продължава да е стабилно вложение, посочва АРД.

Почти шест процента от световното злато е в Германия

Златните запаси, които се съхраняват от частните домакинства в Германия като вложения под формата на кюлчета или монети, са се увеличили от 2021-а година насам с 35 тона до 5229 тона. Останалите 3805 тона са бижута.

Заедно със златните резерви на Федералната банка – 3353 тона – се оказва, че 5,9 процента от световното злато са германска собственост. Стойността на това злато е около 750 милиарда евро.

Златото като защита от инфлацията

Тези, които купуват златото като инвестиция, определят като свой основен мотив защитата от инфлацията (38 процента). Към покупките на злато междувременно са се насочили и младите от поколението Z (родени между 1995 и 2010-а година). Нещо повече – от проучването става ясно, че те дори купуват доста повече злато от по-възрастните.

През последните месеци инфлацията спадна, но търсенето на злато се поддържа от войните и кризите, както и от неизвестността във връзка с изхода на важни избори като тези в САЩ, а и от очакването за намаляване на лихвите. Три четвърти от анкетираните в проучването на “Reisebank” заявяват, че ще продължат да влагат парите си в злато.

То обаче изобщо не е евтино в момента: от началото на годината до края на април цената за тройунция (31,1 грама) стигна 2431 долара, след като преди това бе около 2300 долара.

Материалът е публикуван в DW под редакцията на Биляна Михайлова

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар