Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор, може да влезе в зала утре

Гешев върна предложението за имунитета на Делян Добрев на Софийската градска прокуратура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният прокурор Иван Гешев върна предложението за внасяне на искане в Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу депутата от ГЕРБ Делян Добрев на Софийската градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев заради щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ

Според обвинител №1 причината е, че то не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител.Предложението, изготвено от прокурор от отдел “Специализиран” на Софийска градска прокуратура, бе отправено до главния прокурор в края на месец май 2023 г. във връзка с досъдебно производство, по което народният представител Делян Добрев е обвиняем за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.


Става дума за наказателното преследване срещу бившия енергиен министър от кабинета “Борисов”, свързано с щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ “Белене”

Твърденията са, че престъплението е извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, като не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на “БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество. Той не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката, съобразно правителствено решение от 28 март 2012 г., потвърдено и с решение на Народното събрание от 29 март същата година, а именно за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка “Белене”.

Освен това той не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за “НЕК” ЕАД, което предприятие е дъщерно на “БЕХ”, в размер общо на над 4,5 млн. евро.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар