Гешев е радост. И тъга

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Гешев е радост”. Няма как да сте забравили тази реплика. Произнесена от малограмотен привърженик на Иван Гешев около избора му за главен прокурор, докато държи плакат с надпис „Гешев е расист“.

Тази гротеска превърна “Гешев е радост” в слоган на кампанията на новия главен прокурор. И най-вероятно ще го следва през целия му мандат. Колкото и да продължи той. А началото на този мандат, дошло предсрочно след отказа на Сотир Цацаров да доизкара своя, сякаш подсказва, че Гешев няма да добута пълните седем години.

Гешев влетя в обувките на главен прокурор с типичния си безпардонен стил, показал се първо като наблюдаващ прокурор по „дело КТБ“, а след това и като ръководител на Специализираната прокуратура.

Но в последните два дни този стил надмина дори и най-смелите милиционерски очаквания. Гешев първо поиска от Конституционния съд да тълкува при какви обстоятелства прокуратурата може да обвинява президента на България, който се ползва с имунитет. А после прокуратурата разпространи и „доказателства“ по делото, което е провокирало искането на до КС. От тях се разбира, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е подслушвала президента Румен Радев. Макар и не директно, а чрез подслушване на шефа на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, приеман за близък до Радев от времето на военната му кариера.

С действията си само за седмици Иван Гешев рязко надскочи „постиженията“ на предшественика си Цацаров за целия му мандат. А Цацаров не е като да няма такива – той стана комай единственият прокурор в света, който открито обяви, че прокуратурата трябва да „надскача закона“.

Досегашната работа на Гешев без съмнение е радост за номиниралото го и избрало задкулисие. Но точно работата на Гешев заплашва и да се превърне в тъга за същата сила, монтирала го на позицията главен прокурор.

Защото в старанието си Гешев много явно разкри дори за тези, които до този момент не са виждали, не са се интересували, или са се правели на незаинтересувани, каква мощна и безотчетна пред официалните институции бухалка е българската прокуратура.

А практиката е показала, че там, където има осветяване, задкулисието губи влияние и често се нервира от това.

От Гешев е радост, до Гешев е тъга има само една крачка. И тя е почти завършена.

transmedia

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар