Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Гешев за закриването на спецправосъдието: Предстои юридическа катастрофа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За хаос в съдебната система предупреждават ръководителите на прокуратурите у нас. Причината – закриването на спецправосъдието. В момента ВСС изслушва седем ръководителите на държавните обвинения във връзка с заложените промени в Закона за съдебната власт, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през лятото.

„Това, което предстои, е юридическа катастрофа. Всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт“, заяви главният прокурор Иван Гешев.Обвинител номер едно определи като „семинарно упражнение в първи курс“ заложените промени. Той посочва, че отговорността за закриването на спецправосъдието е на изпълнителната власт.


Ръководителите на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура се опасяват от „буксуване“ на дела. Неяснота има и около висящите изпълнителни преписки.

„Закриването на институцията само по себе си не е лош факт, но има лошо уреждане на някои въпроси. Налице е противоречие с конвенцията на ООН за борба са трансграничната престъпност, както и с текстове в националното законодателство“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пред пленума на ВСС.

Неуреден е въпросът с прекратените преписки, защото няма да има съд, пред който това решение може да бъде обжалвано, посочи Маджарова.

По думите й в момента в спецпрокуратурата има стотици преписки и висящи разследвания. По част от тях са назначени експертизи. Някои трябва да поеме отговорност какво ще стане с тях, защото прокурорът може да не успее да се запознае с доказателствата до 28 юли, за да реши преписката, каза още ръководителят на спецпрокуратурата.

Тя отчете, че в последния месец има над 120 нови казуса, което означава, че спецпрокуратурата продължава да получава сигнали.

„И това ще продължи до последния ден. Не е ясно кой ще се произнесе по тези документи в последния ден на работа на институцията и след него“, отбеляза Маджарова.

Създава се правна несигурност. Освен това в момента имаме над 50 случая с европейски заповеди за разследване, по част от тях вече има приложени специални разузнавателни средства, посочи тя.

На заседанието на пленума на кадровия орган са поканени началниците на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата. В писмо до прокурорската колегия са поставени въпроси относно изпращането на неприключилите досъдебни производства и преписки по подсъдност на съответните прокуратури в съответния срок.

Обвинителите искат отговор на въпроса какъв следва да бъде подходът към нерешените досъдебни производства и преписки, също така относно архивите, висящите Европейски заповеди и молбите за правна помощ. Изслушването продължава.

Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че закриването на спецправосъдието влиза в сила от началото на юли.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар